ERNST AND YOUNG

Minister L.J. Brinkhorst verzorgt derde Hofstadlezing (20-2)

Geachte redactie,

Op woensdag 20 februari aanstaande vindt in de Grote Kerk te Den Haag voor de derde keer de Hofstadlezing plaats. De Hofstadlezing, een initiatief van de Haagsche Courant en Ernst & Young, wordt dit jaar uitgesproken door minister mr L.J. Brinkhorst van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. Hij treedt daarmee in de voetstappen van EU-commissaris F. Bolkestein en minister G. Zalm van Financiën, die de eerdere edities van de Hofstadlezing verzorgden.

Het programma begint om 16.30 uur met een ontvangst. Om 17.45 uur zal het inhoudelijke gedeelte worden geopend en spreekt minister Brinkhorst de Hofstadlezing uit. Aansluitend, van 18.30 tot 19.00 uur, vindt een paneldiscussie plaats. Aan deze discussie nemen G. Doornbos (voorzitter LTO Nederland) en F.Stortelder (directievoorzitter Dumeco) deel. Hoofdredacteur P. ter Horst van de Haagsche Courant is gespreksleider.

In de Hofstadlezing 2002 geeft Brinkhorst een terugblik op zijn ministerschap. Brinkhorst zal daarbij bovendien pleiten voor vermaatschappelijking van de WTO. Tevens zal hij ingaan op de vraag of het Gemeenschappelijk landbouwbeleid moet worden hervormd voordat de Europese Unie wordt uitgebreid met Midden- en Oost-Europese landen. In dat verband is hij vooral kritisch over de eisen op het gebied van voedselveiligheid. Op dit gebied kan de EU zich geen concessies permitteren, aldus de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij.

Mr Laurens Jan Brinkhorst(1937) trad op 8 juni 1999 aan als minister in het Tweede Kabinet-Kok. Hij oogstte veel roem voor de wijze waarop hij verschillende crises (BSE, MKZ) in ons land aanpakte en geldt als een zakelijke, analytisch ingestelde en doortastende minister die moeilijke knopen weet door te hakken. Zijn loopbaan omvat onder meer functies als hoogleraar Europees recht, staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, fractievoorzitter van de D66 Tweede Kamer-fractie, EG-ambassadeur in Tokyo, directeur-generaal voor Milieuzaken, Consumentenbelangen en Nucleaire Veiligheid bij de Europese Commissie en lid van het Europees Parlement.

Waarschijnlijk is de lezing van minister Brinkhorst niet eerder dan tijdens of na het uitspreken beschikbaar, ook niet onder embargo. Aanmelding door de media is welkom, maar niet noodzakelijk. Vertegenwoordigers van radio- en televisierubrieken worden om logistieke redenen wel vriendelijk verzocht om vooraf contact op te nemen. Voor journalisten is een persmap beschikbaar. Voor aanmelding en/of meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichter Jan-Willem Wits van Ernst & Young op tel. 010 406 5364 of 06 21 25 25 15.

19 feb 02 16:30