GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 14 februari 2002 10:01

Euthanasie bij kinderen

(14 februari 2002)

Vragen van het lid Hermann (GroenLinks) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de minister van Justitie.

1. Hebt u kennis genomen van het artikel 'Arts moet kind uit uitzichtloos lijden kunnen verlossen'? (NRC-Handelsblad 9 februari 2002) en de uitzending van B&W (Ned.3 19.30-20.00, 13 februari 2002)?

2. Onderschrijft u de uitspraak van de hoogleraar kindergeneeskunde P.J.J.Sauer dat ook bij kinderen in het geval van zeer ernstig, uitzichtloos lijden actieve levensbeëindiging mogelijk moet zijn?

3. Onderkent u dat ouders van een kind dat zeer ernstig en uitzichtloos lijdt om actieve levensbeëindiging kunnen vragen teneinde hun kind verder lijden te besparen?

4. Is het waar dat artsen die in een dergelijk geval aan actieve levensbeëindiging meewerken als zij dit melden aan de Officier van Justitie dienen te worden vervolgd wegens moord?

5. Bent u van mening dat artsen een melding die hoogstwaarschijnlijk zal resulteren in een vervolging wegens moord dienen te doen ook al is niemand verplicht op eigen initiatief een voor hemzelf belastende verklaring af te leggen?

6. Herinnert u zich de toezegging over instelling van een aparte toetsingscommissie voor actieve levensbeëindiging door artsen bij wilsonbekwamen?

7. Bent u bereid voor 1 juli 2002 voorstellen voor de instelling van een dergelijke commissie naar de Kamer te zenden? Zo nee, op welke termijn dan wel?