Gemeente Breda

19-02-2002

Onderzoek TNO bevestigt vermoeden gemeente Breda Dit is een gezamenlijk persbericht van de gemeente Breda en de Projectorganisatie HSL/A16

Vandaag heeft de gemeente Breda de samenvatting ontvangen van het rapport van TNO, een contra-expertise over de bepaling van de Gemiddeld Hoogste Grondwaterstand (GHG) bij de aanleg van de HSL/A16. Hieruit blijkt dat bij de aanleg van rijksweg A16 op één locatie niet is voldaan aan de regels van het Bouwstoffenbesluit. De conclusies van TNO bevestigen het vermoeden van de gemeente Breda dat de AVI-bodemas op één locatie te dicht bij het grondwater ligt. Na gezamenlijk overleg tussen gemeente en de Projectorganisatie HSL/A16 wordt nu een aantal maatregelen getroffen.
Na ontvangst van het volledige rapport wordt dit aan de ministers van VROM en Verkeer en Waterstaat gestuurd.

Conclusies en maatregelen
In het genoemde traject worden vijf vakken onderscheiden. Het grootste gedeelte van het werk is gereed, een klein gedeelte moet nog worden aangelegd. Daarmee wil de projectorganisatie op korte termijn beginnen.
TNO concludeert dat er voor het overgrote deel sprake is van een veilige situatie, voor een klein deel is dat niet het geval. Omdat de AVI-bodemas hier te dicht bij het grondwater ligt, is verhoging van de aanleghoogte van de bodemas met 0.60 meter zand noodzakelijk. Tevens moeten de grondwaterstanden in het wegtraject met de AVI-bodemas worden bewaakt door middel van een duidelijk meetplan. Voor het nog aan te leggen deel van het werk is de situatie door TNO als veilig beoordeeld.
Om elk risico uit te sluiten zal de ProjectorganisatieHSL/A16 daar een extra laag van 0.20 meter zand aanbrengen.

Avi bodemas
Bij de aanleg van de rijksweg A16 wordt AVI-bodemas toegepast. Deze toepassing moet voldoen aan het Bouwstoffenbesluit. Na controles van de gemeente Breda ontstond de vraag of aan alle gestelde eisen werd voldaan. Dit was, na aandringen door de gemeente Breda, voor de minister aanleiding het gebruik van AVI-slakken te stoppen in afwachting van duidelijkheid over de kwaliteit van de slakken en de juistheid van de berekende Gemiddeld Hoogste Grondwaterstand (GHG). De GHG is bepalend voor de aanleghoogte van de AVI-bodemas. In opdracht van de gemeente Breda heeft TNO de berekening van de Projectorganisatie HSL/A16 gecontroleerd.

Breda, 19 februari 2002