Gemeente Groningen

20
FEB
10.47

Persbericht

Toekomst voor CBK-Kunstuitleen
19-02-2002

Op basis van een grondige analyse van interne en externe ontwikkelingen kiest het CBK Groningen in de nota De toekomst van de kunstuitleen in het Centrum Beeldende Kunst een nieuwe koers voor de kunstuitleen. Deze nota is 19 februari door het college van Burgemeester en Wethouders vastgesteld. De kunstuitleen blijkt daarin toe aan een nieuwe impuls; aan professionalisering op het gebied van dienstverlening, tarieven, administratieve organisatie, publieksbereik en marketing en aan grondige collectieopschoning.

Marktconform
In de nota wordt een aantal zaken in ogenschouw genomen: de legitimatie van de kunstuitleen anno 2002, de keuze voor een organisatiemodel waarbij de kunstuitleen gekoppeld is aan de overige CBK-functies en professionalisering van de bedrijfsvoering. Op korte termijn leidt de nota tot maatregelen met betrekking tot tarieven, uitleentermijn en aankopen, die met ingang van 1 april 2002 zullen worden ingevoerd. Alle klanten van de kunstuitleen zijn hiervan in december jongstleden op de hoogte gebracht. Medio februari 2002 ontvangen zij een uitgewerkt overzicht met alle nieuwe tarieven en mogelijkheden. Centraal in de nieuwe structuur is dat de waarde van het kunstwerk gekoppeld wordt aan de tarieven. Verder kiest het CBK voor twee tarieven: een voor particulieren en non-profit organisaties met een ideële doelstelling en een marktconform tarief voor de bedrijven. Voor de eerste groep is de stijging van de tarieven beperkt gehouden.

Meerwaarde
Een belangrijke meerwaarde van de Groninger kunstuitleen is dat deze is gekoppeld aan andere functies in het CBK, zoals tentoonstellingen, lezingen, documentatie, educatie en informatie. Het College kiest bewust voor deze opzet. Verder is een gevarieerde collectie van belang om klanten een ruime keuze te bieden uit originele kunstwerken om in huis te halen. Allereerst om te lenen, maar soms ook om te kopen. Ook kunstenaars profiteren van de kunstuitleen doordat hun werk in roulatie wordt gebracht en zo meer bekendheid krijgt. Het fenomeen kunstuitleen bestaat al enige decennia; het is ook anno 2002 nog steeds een belangrijk platform om publiek laagdrempelig in contact te brengen met hedendaagse kunst.