Gemeente Utrecht

Basisscholieren massaal op ontdekkingsreis in het Utrechts Museumkwartier

Van medio januari tot half mei staat voor 1700 enthousiast trappelende kinderen van tien Utrechtse basisscholen een bus van de GVU klaar om hen naar het Utrechtse Museumkwartier te brengen. Daar gaan de kinderen op verkenning. In het kader van het pilotproject Museum voor de Klas is voor groep 1 t/m 8 een speciaal programma ontwikkeld. Musea, directies van scholen, het Utrechts Centrum voor de Kunsten en DMO (afdelingen onderwijs en cultuur) hebben met elkaar om de tafel gezeten om de programmas wat inhoud en vorm betreft zoveel mogelijk op elkaar en de betreffende leeftijdsgroep af te stemmen. Doel van het project is dat alle kinderen tussen de vier en de twaalf jaar via de basisschool elk schooljaar met een Utrechts museum kennismaken.

Voorafgaand aan het bezoek aan het museum krijgen de kinderen een voorbereidende les op school, zodat ze de smaak te pakken krijgen en al een beetje weten wat hen te wachten staat. Sommige musea bieden ook nog een vervolgopdracht aan na afloop van het bezoek.

Elk museum heeft een programma ontwikkeld dat speciaal op één groep is toegespitst.

In het Centraal Museum gaat groep 3 op zoek naar gestolen schatten en kunstrovers, terwijl groep 4 in het Spoorwegmuseum een reis in hun hoofd maken door te gaan kijken naar oude treinen en te beleven hoe mensen vroeger reisden. Groep 5 diept uit Het Utrechts Archief het Utrechtse stadsrecht op en zoekt de verschillen tussen Utrecht nu en Utrecht vroeger op oude fotos. Groep 6 luistert naar het spannende en ontroerende verhaal van de Dame met de Rode Jas en storten zich daarna in de wereld van het draaiorgel in het Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement. De kinderen uit groep 7 stellen hun zelfgemaakte reliekdoosjes met daarin hun liefste of meest bijzondere voorwerp tentoon in Museum Catharijneconvent. Ze zijn daarvoor geïnspireerd door een spannend verhaal over de heilige Brandaris. Tenslotte experimenteren de jonge onderzoekers uit groep 8 met licht en de zon in het Jeugdlab van het Universiteits Museum en bij Museum Sterrenwacht Sonnenborgh. Natuurlijk dragen de kinderen daarbij een witte onderzoekersjas.

De kleuters krijgen het museum gezellig in de klas. Een week lang bezoekt Eekhoorn hen en vertelt waarom mensen en dieren bijzondere dingen verzamelen en bewaren. Elke dag opent hij een nieuw deurtje in het Bijzondere Dingen Huis.

De deelnemende pilotscholen hebben een zeer gevarieerde achtergrond en zijn afkomstig uit verschillende wijken in de stad. Groep 3 van de Cirkel uit Zuilen bijt op 15 januari de spits af in het Centraal Museum.