Korps: Groningen, plaats: Diverse 20-02-2002
Persberichten Regiopolitie Groningen
Woensdag 20 februari 2002

Dagelijkse berichten

Stadskanaal: jonge inbrekers aangehouden
Aan de Drouwenerkade heeft de politie dinsdagnacht drie jongens in de leeftijd van 15 en 16 jaar aangehouden De knapen worden ervan verdacht te hebben ingebroken in een woning aan de Drouwenerkade. Een buurman merkte de inbraak op en waarschuwde de politie. Uit het politieonderzoek bleek dat inbrekers de woning tijdens afwezigheid van de bewoners hadden doorzocht en een aantal spullen hadden klaargezet om later weg te halen. Die spullen, waaronder computerapparatuur, stonden opgesteld bij de garagedeur, kennelijk om eenvoudig te kunnen worden opgehaald. Politiemensen vatten post in de omgeving en zagen dat kort na middernacht een auto het erf van de woning opreed. De inzittende verdachten werden vervolgens aangehouden. Kort na de aanhouding bekenden ze eerder op de dag in de woning te hebben ingebroken. De knapen zijn overgebracht naar het politiebureau en ingesloten voor nader onderzoek en verhoor. Eén van de verdachten bleek bij aanhouding in het bezit te zijn van enkele tientallen tabletten speed. Deze zijn in beslag genomen. Naar de herkomst wordt onderzoek gedaan.

Grijpskerk: clandestiene zender
In samenwerking met de Rijksdienst voor Radiocommunicatie heeft de politie dinsdagavond in Grijpskerk de illegale zender Radio De Evenaar uit de lucht gehaald. Vanuit een zolderkamer van een woning aan de Molenstraat werd een programma uitgezonden door de 34-jarige bewoner van het pand. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt. Zijn zendapparatuur is in beslag genomen.

Ten Post/Zuidwolde: gordelcontrole
Bij controles op het dragen van autogordels op de B. Kuiperweg in Ten Post en de Groningerweg in Zuidwolde kregen dinsdagmiddag 11 mensen een boete van 40 euro voor het niet dragen van de gordel. In totaal werden de inzittenden van 70 autos gecontroleerd.

Delfzijl: jonge bromfietsdieven
Aan de Huibertplaat in Delfzijl heeft de politie dinsdagmiddag twee 14-jarige jongens aangehouden. Ze reden samen op een bromfiets die bij controle door de politie bleek te zijn gestolen. De knapen werden meegenomen naar het bureau waar ze bekenden de brommer op vrijdag 8 februari te hebben gestolen op het erf van een woning aan de Juisterrif in Delfzijl. Beide jongens zijn na verhoor overgedragen aan de ouders. De brommer gaat terug naar de rechtmatige eigenaar.

Ter Apel: autobrand
Vermoedelijk tengevolge van kortsluiting in het elektrische systeem ontstond dinsdagmiddag brand in de auto van een 38-jarige vrouw uit Stadskanaal. Haar auto stond geparkeerd voor een woning aan de Vinkenslag in Ter Apel. Met behulp van een tuinslang van een omwonende en de brandblusser uit een politieauto kon de brand onder controle worden gehouden totdat de brandweer van Ter Apel het vuur definitief bluste.

Zuidhorn: snelheidscontrole
De politie heeft dinsdagmorgen een snelheidscontrole gehouden op de Provinciale weg N980 in Zuidhorn. Daarbij werd de snelheid van 410 voertuigen gemeten. Drieënveertig bestuurders kregen een bekeuring voor te hard rijden. De maximumsnelheid bedraagt 60 km per uur terwijl 88 km als hoogste snelheid werd gemeten.

Veendam: rijbewijs kwijt na snelheidsovertreding De politie heeft dinsdagmorgen het rijbewijs van een 55-jarige man uit Wolvega ingevorderd nadat de man een aantal verkeersovertredingen had begaan. De man reed met een snelheid van 150 km per uur over de A7 en vervolge zijn weg over de N33. Daar reed hij 140. Ook haalde de man vlak voor de brug nabij Veendam over een dubbele doorgetrokken streep een vrachtauto in om daarna met een snelheid van opnieuw 140 km per uur langs wegwerkzaamheden te rijden. Tenslotte negeerde de automobilist tot twee keer toe een stopteken van de politie voordat hij bij de afslag Wildervanksterdallen uiteindelijk kon worden aangehouden. De man werd meegenomen naar het bureau waar zijn rijbewijs na overleg met de Officier van Justitie werd ingenomen. Na verhoor is de Fries heengezonden.

Groningen: winkeldiefstal
Een 35-jarige man uit Eelde werd dinsdagmiddag aangehouden in een warenhuis aan de Westerhaven. De man bleek een cd geluidskaart te hebben weggenomen, waarbij hij door het personeel werd betrapt. Nadat hij aan het bureau was gehoord werd de man voor andere zaken ingesloten.

Groningen: man vernielt ruit
Bij het pand van de ambulante verslavingszorg aan de Oostersingel werd dinsdagochtend een 45-jarige man uit Groningen aangehouden. De man bleek een ruit van het perceel te hebben ingegooid. Toen agenten een onderzoek instelden troffen ze de verdachte slapend in de kelder van het gebouw aan. Gezien het hondeweer was de verdachte op zoek gegaan naar een slaapplaats. Na te zijn gehoord voor de vernieling werd de man de straat weer opgestuurd.

Groningen: man verstopt in afvalcontainer
De spoorwegpolitie hield dinsdagochtend op het terrein van de NS een 32-jarige man zonder vaste woonplaats aan. De man bleek zonder treinbewijs te hebben gereisd. Op het station zag de verdachte kans te ontsnappen. Na een korte zoektocht door de spoorwegpolitie vonden ze de verdachte in een grote kliko-afvalcontainer waar hij zich probeerde te verstoppen. Na verhoor werd de verdachte overgedragen aan de collegas van de stad. De verdachte bleek veel kleingeld in zijn bezit te hebben, dat vermoedelijk afkomstig is van een diefstal. De verdachte is voor onderzoek ingesloten.

Groningen: alcohol
Een 32-jarige man uit Groningen is afgelopen nacht aangehouden op de Grunostraat. Agenten zagen de man in zijn auto op de Parkweg rijden en na een stopteken controleerden zij de bestuurder op het gebruik van alcohol. Na een blaastest werd vastgesteld dat de man 2 promille alcohol in zijn bloed had. Omdat de man eerder was bekeurd voor het rijden onder invloed werd zijn rijbewijs ingenomen en kon de man na verhoor te voet vertrekken.

Groningen: inbraak
Dinsdagmiddag werd ingebroken in een pannenkoekhuis aan het Koerspad. De daders kwamen het pand binnen door het forceren van een deur. Uit het pand werd een cd-speler, cds, sigaretten en shag weggenomen.

Groningen: winkeldiefstallen van kleding
In een warenhuis aan de Grote Markt werd dinsdagmiddag een 38-jarige Stadjer opgepakt. De man werd betrapt door beveiligingspersoneel bij het stelen van een spijkerbroek. Na onderzoek bleek de verdachte nog een broek te hebben weggenomen en een leren jas. Deze goederen had hij onder zijn kleding verstopt. De man is ingesloten voor andere strafbare feiten.

Groningen: vechtpartij na diefstal
Een tweetal medewerkers van de beveiliging van een warenhuis aan de Grote Markt raakten dinsdagavond in gevecht met een 21-jarige man uit Groningen. De medewerkers betrapten de verdachte bij de diefstal van een t-shirt en trui. Buiten de winkel wisten de medewerkers de verdachte te achterhalen. Dit ontaarde in een vechtpartij en bedreigingen door de verdachte. Met behulp van enkele agenten kon de verdachte worden overmeesterd. Hij is ingesloten. .

Groningen: brandstichting in opvanghuis
Een 65-jarige bezoeker van een opvanghuis aan de Van Heemskerkstraat moest afgelopen nacht door agenten worden overmeesterd. De man bleek in het huis brand te hebben gesticht in een kast nadat hij was doorgedraaid. Medewerkers van het huis wisten de brand op tijd te blussen. De verdachte sloot zich op in een kamer en moest door agenten daaruit worden gehaald. Toen de verdachte niet wilde meewerken werd hij met behulp van peperspray overmeesterd. Hij probeerde nog een van de agenten te steken met een groot mes die hij bij zich droeg. Uiteindelijk werd de man meegenomen naar het bureau en voor de rest van de nacht ingesloten.

Inlichtingen: Afdeling Communicatie, 0900 - 8844 ( 0.13 euro p/m ).