Gemeente Wassenaar

Mandatenlijst ter inzage
30-01-2002

In de gemeentewet is het zo geregeld dat, naast de besluiten die de gemeenteraad neemt, vele besluiten genomen worden door burgemeester en wethouders. Vaak zijn dat besluiten die min of meer te voorspellen zijn. Zo krijg men bijvoorbeeld altijd een bouwvergunning als het bouwplan past binnen het bestemmingsplan en het plan verder voldoet aan de nog meer geldende regels zoals het bouwbesluit en de bouwverordening.

In zo´n geval gaat het niet zozeer om een echte keuze, maar meer om de vraag of goed en zorgvuldig is uitgezocht of is voldaan aan de voorwaarden om tot een bepaald besluit te komen. Voor die gevallen is het niet nodig dat burgemeester en wethouders zich zelf met zo´n zaak bezighouden. Dergelijke besluiten kunnen net zo goed namens hen genomen. Dit is in de wet geregeld en heet mandaat.

Op het gebied van de bouwregelgeving komen dergelijke besluiten vaak voor. Er waren al veel besluiten gemandateerd aan de Directeur van de sector ROOW. Door een verandering in de interne organisatie is, mede ten behoeve van de efficiëntie, besloten om deze besluiten te mandateren aan het hoofd van de afdeling BMT (Bouwen, Milieu en Toezicht). Het mandaatbesluit met de lijst van gemandateerde besluiten ligt voor belangstellenden ter inzage, Johan de Wittstraat 45.