D66

D66-logo

19 februari 2002

Opruiende onderwijsmethodes kunnen niet door de beugel

Thom de Graaf

Reacties: Th.dGraaf@tk.parlement.nl

D66 is geschrokken van het nieuws dat op sommige Islamitische scholen wordt aangezet tot haat tegen de Nederlandse samenleving. `Tolerantie is het kenmerk van democratie, niet haat', zei lijsttrekker Thom de Graaf vandaag in een reactie. De Graaf wil dat er meteen harde maatregelen worden getroffen.

`In een democratische en tolerante samenleving mag door niemand opgehitst worden tot haat, zeker niet door scholen die jonge mensen in het democratisch gedachtegoed behoren te onderwijzen.' De Graaf wil dat er meteen harde maatregelen worden getroffen, zoals straffen van betrokken leerkrachten en het onder curatele stellen van de scholen. `Als leerkrachten blijven aanzetten tot haat, dan moet uiteindelijk hun onderwijsbevoegdheid ontnomen worden', aldus De Graaf. Dit zijn de voorgestelde maatregelen zoals de Graaf die heeft gepresenteerd tijdens een persconferentie op werkbezoek in Maastricht:

Al het opruiende onderwijsmateriaal moet in beslag worden genomen.

Scholen waar deze praktijken zijn geconstateerd moeten onmiddellijk onder toezicht van de Onderwijsinspectie worden geplaatst.

Onderzocht moet worden of de betrokken leerkrachten een onderwijsbevoegdheid hebben; indien leerkrachten zich bij herhaling hier schuldig aan maken moet de bevoegdheid worden ingetrokken.

Een verplicht keurmerk voor onderwijsmethodes in de scholen; methodes zonder zo'n keurmerk zijn verboden. D66 heeft dat in een breder verband eerder voorgesteld; deze incidenten geven nieuwe grond voor zo'n keurmerk.

Schoolinburgeringscursus

Verder stelde de Graaf een schoolinburgeringscursus voor ouders en leerkrachten voor: ouders moet `geleerd' worden hoe ons onderwijs in elkaar steekt, wat de doelstellingen van ons onderwijs zijn, wat zij van het onderwijs mogen verwachten en wat het onderwijs van hen verwacht. Een dergelijke cursus moet verplicht worden voor ouders bij de eerste aanmelding van een kind bij school; hij zal ook moeten gelden voor leerkrachten die niet via het reguliere opleidingskanaal een aanstelling verkrijgen aan een school op Islamitische grondslag. De cursus kan gegeven worden door zogenoemde `OALT'- (onderwijs in de allochtone levende talen) leerkrachten, waarvan er velen thuis zitten sinds deze onderwijsvorm in het slop is geraakt.