Ingezonden persbericht

Universiteit Maastricht
Persbericht
20-2-2002

Prof. Wim van den Heuvel benoemd tot wetenschappelijk directeur onderzoekschool CaRe

Prof. dr. W.J.A. van den Heuvel, hoogleraar Revalidatie en Handicap aan de Universiteit Maastricht, is benoemd tot wetenschappelijk directeur van de Netherlands School of Primary Care Research (de onderzoekschool CaRe). Hij volgt in die functie Prof. dr. André Knottnerus op, die benoemd is tot voorzitter van de Gezondheidsraad te Den Haag.

Prof. van den Heuvel (59) is de tweede wetenschappelijk directeur van de onderzoekschool CaRe, welke in 1995 werd erkend door de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen. Aan CaRe nemen deel, naast de penvoerende Universiteit Maastricht, de Vrije Universiteit te Amsterdam, de Katholieke Universiteit Nijmegen, en het Nederlands Instituut voor de Gezondheidszorg (NIVEL) te Utrecht.

Wim van den Heuvel promoveerde in 1973 op het proefschrift 'Adjustment in nursing homes'. Hij was van 1976 tot 1980 directeur van het Instituut voor Sociale Oncologie van het Koningin Wilhelmina Fonds. Van 1981 tot 2000 was hij hoogleraar medische sociologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij vele jaren voorzitter was van de afdeling Medische sociologie. Van 1987 tot 1990 was hij lid van het bestuur van de Faculteit Sociale Wetenschappen te Groningen, en van 1989 tot 1999 wetenschappelijk directeur van het Northern Center for Healthcare Research (NCG). In 1999 werd hij benoemd tot wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Revalidatievraagstukken (iRv) te Hoensbroek, en in 2000 volgde zijn aanstelling als hoogleraar Revalidatie en Handicap aan de Universiteit Maastricht.

Prof. van den Heuvel heeft een uitgebreide wetenschappelijk ervaring op een breed terrein. Hij heeft zijn wetenschappelijke sporen verdiend op het gebied van chronische ziekten en de kwaliteit van leven, de gerontologie (onderzoek op het gebied van veroudering en het ouder worden), patiëntenparticipatie in de gezondheidszorg, arbeid en gezondheid, de organisatie van de gezondheidszorg, en het gezondheidsbeleid. Hij is auteur van tal van artikelen in gezaghebbende internationale tijdschriften en heeft diverse toonaangevende boeken op zijn naam staan. Hij begeleidde tot nu toe reeds 35 promovendi naar de doctorstitel. De nieuwe wetenschappelijk directeur is (bestuurs)lid van een groot aantal invloedrijke wetenschappelijke organisaties, en hem zijn diverse internationale wetenschappelijke onderscheidingen toegekend.

Prof. dr. André Knottnerus, thans voorzitter van de Gezondheidsraad, blijft als hoogleraar huisartsgeneeskunde parttime verbonden aan de Universiteit te Maastricht.

Het contactadres van Prof. W.J.A. van den Heuvel is: Netherlands School of Primary Care Research (CaRe) Postbus 616
6200 MD Maastricht
telefoon:043- 3882308
fax:043- 3671458
e-mail adres:wim.vandenheuvel@HAG.unimaas.nl

Hij is tevens bereikbaar via:
Instituut voor Revalidatievraagstukken (iRv)
adres: Zandbergsweg 111
tel: 046 - 4350374
fax:046 - 4350377
e-mail adres:w.vandenheuvel@irv.nl