Productschap Tuinbouw

Van der Veen: kabinetsvisie Agrologistiek is weinig concreet

J. van der Veen, voorzitter van het Productschap Tuinbouw (PT), vindt dat de visie van het kabinet over de logistiek in de agrarische sector weinig concreet is. "De nota geeft bijvoorbeeld geen oplossingen voor het aanpakken van het fileprobleem in Nederland", zo zei de PT-voorzitter op de bestuursvergadering van het schap op 19 februari.

Van der Veen vindt het een winstpunt dat de agrologistiek eindelijk op de politieke agenda staat. "Jarenlang was het nauwelijks mogelijk de politieke aandacht te trekken voor dit belangrijke onderwerp voor de sector. Voor mijn gevoel heeft het kabinet nog steeds onvoldoende oog voor de internationale functie die onze sector heeft voor de voorziening van Europa met grote stromen verse producten. De gebrekkige infrastructuur in ons land is een bedreiging voor onze sector", aldus de voorzitter van het productschap.

De ministers Brinkhorst (LNV) en Netelenbos (V&W) leggen in de kabinetsvisie veel verantwoordelijkheid bij het bedrijfsleven. Van der Veen kan hier mee instemmen. "Maar dat kan nooit inhouden dat de overheid geen probleemeigenaar meer is van de op onderdelen gebrekkige infrastructuur. De tuinbouwsector zal met de overheid in de weer moeten om alle mogelijkheden te benutten om de agrologistiek te optimaliseren. Vernieuwende systemen moeten daarbij voorrang krijgen."

De beide ministers besteden in de visie ook veel aandacht aan de mogelijkheid van "Agro Business Parken". In dit concept zijn teelt en handel op één plaats gevestigd. Hierdoor kunnen volgens de overheid de transportstromen verminderen. Positief aan dit plan is volgens de PT-voorzitter dat nu wellicht wat gemakkelijker politieke steun valt te krijgen voor sterke tuinbouwcentra. Aan de andere kant is hij bevreesd dat vestigingen van tuinbouwbedrijven buiten deze parken moeilijker zal worden.

Gasmarkt
In maart zal de Tweede Kamer van de minister Jorritsma van Economische Zaken (EZ) de evaluatie ontvangen van de Gas- en Elektriciteitswet tot nu toe. Ondanks grote inspanningen lijkt toezichthouder DTe nog niet goed in staat de monopoliepositie van de gastransportbedrijven te doorbreken. Volgens Van der Veen is de liberalisering van de gasmarkt vastgelopen in een reeks van juridische procedures. Het PT is ook betrokken in een flink aantal van deze procedures, die een grote personele en financiële inzet vergen. Van der Veen: "Daarmee betalen wij in feite de rekening van de open einden van wetgeving en toezichtregeling."

De minister van EZ wil nog altijd de laatste fase van liberalisering invoeren per 1 januari 2003. Dat zou voor de tuinbouw betekenen dat telers met een jaarlijks gasverbruik van minder dan 835.000 kuub begin volgend jaar de vrije markt op moeten. Volgens het PT is het beter vast te houden aan de in de Gaswet opgenomen datum van 1 januari 2004, gezien de huidige chaotische juridische situatie en de grote onduidelijkheden voor de eindgebruikers.

EU-uitbreiding
De onderhandelingen tussen de EU en de tien nieuwe leden over de landbouwsubsidies zijn de afgelopen weken fors ingezet. Nederland en een aantal andere lidstaten willen eigenlijk eerst het EU-landbouwbeleid hervormen. Van der Veen kan zich hierbij wel wat voorstellen. "Voor mij is het ook de vraag of de EU niet achter loopt met de aanpassing van het landbouwbeleid. In een veel grotere Unie lijkt een minder ingewikkeld beleid zonder meer aan te raden. De vraag is trouwens toch of contigentering en productiegebonden inkomenstoeslagen in WTO-verband houdbaar blijven."

Voor de tuinbouwsector ziet de PT-voorzitter goede kansen voor een groeiende afzet naar de kandidaatleden. "Wij zullen moeten accepteren dat er tegenover meer afzet ook meer concurrentie in bepaalde sectoren kan staan. Als wij zelf meer willen exporteren is het lastig tegelijkertijd te pleiten voor een rem op de import van tuinbouwproducten uit die landen. Uiteraard ga ik hierbij uit van gelijke voorwaarden voor de wederzijdse handel."