Gemeente Zwolle

IJssel Datum uitgave: 19-02-2002
Onderwerp :Milieu en woonomgeving
Op 20 februari 2002 tekenen negen verschillende partijen een intentieovereenkomst over het Buurtschap tussen Zwolle en de IJssel. Zij komen overeen om gezamenlijk de herinrichting en exploitatie van het Buurtschap op zich te nemen. Het belangrijkste uitgangspunt is dat het Buurtschap een groen, open gebied moet blijven en dus niet wordt volgebouwd.

De intentieverklaring wordt ondertekend door Waterleidingmaatschappij Overijssel, Staatsbosbeheer, Provincie Overijssel, Initiatiefgroep IJsselzone, twee agrariërs, Waterschap Groot Salland, Landgoed Schellerberg en de Gemeente Zwolle.

Groene zone
Het Buurtschap tussen Zwolle en de IJssel wordt aan de noordkant begrensd door het Zwolle-IJsselkanaal en aan de zuidzijde door de IJsselcentrale. Het betreft dus Spoolde, Katerveer, Schelle en Oldeneel. De negen partijen beschouwen het Buurtschap als een waardevol groen gebied, dat bestaat uit natuur, wandel- en fietspaden, landbouw, waterwinning en hier en daar een woonhuis. Zij willen hier een aantrekkelijke groen-blauwe zone behouden en ontwikkelen, zodat ook in de toekomst mensen kunnen wandelen en fietsen aan de rand van de stad. Dit sluit ook aan bij de wensen van de bevolking, zoals die in de 'Doorkijk' (1997) zijn verwoord.

Meervoudig ruimtegebruik
De partijen hebben grotendeels gezamenlijke belangen. Bovendien hebben ze elkaar nodig om hun wensen te kunnen realiseren. Daarom hebben ze ervoor gekozen om samen na te denken over de manier waarop ze aan al die verschillende wensen tegemoet kunnen komen. Dat kan door meervoudig ruimtegebruik, door bijvoorbeeld recreatie en natuur te combineren met landbouw en waterwinning.

Dialoog
De negen partijen die de intentieovereenkomst tekenen, betrekken ook andere eigenaren en gebruikers bij het maken en uitvoeren van de plannen. Zij gaan daarover nog een brede dialoog voeren met bewoners en gebruikers van het gebied.

IJsselzone
Het Buurtschap maakt onderdeel uit van het programma IJsselzone dat zich richt op het opstellen van een structuurvisie en uitvoeringsprojecten voor het gebied aan weerszijden van de IJssel van Kampen tot Wijhe. Eén van die deelprojecten is het Buurtschap.

Bron: Communicatie en Juridische Zaken
Datum van 19-02-2002 tot 21-02-2002