Gemeente Leiden

Tussenrapportage en behoefteraming kinderopvang

Op woensdag 20 februari presenteert wethouder Hans Buijing de tussenrapportage van het project Kinderopvang aan de raadscommissie Onderwijs, Welzijn, Zorg en Emancipatie (20.00 uur, raadzaal Stadhuis Leiden). Ook zal de wethouder de resultaten van een behoefteraming kinderopvang presenteren, waaruit onder meer blijkt dat Leiden een bovengemiddeld voorzieningenniveau heeft wat betreft kinderopvang.

De gemeente Leiden wilde voor 1 januari 2003 het aantal plaatsen met 600 uitbreiden (om voor extra geld van het rijk in aanmerking te komen zou dit aantal 543 moeten zijn). Uit de tussenrapportage blijkt dat het project Kinderopvang ruim op schema loopt. Het resultaat is iets hoger uitgevallen dan verwacht: in 2001 zijn 133 kindplaatsen naschoolse opvang voor kinderen van 4 tot 12 jaar gerealiseerd. Voor dagopvang voor kinderen van 0 tot 4 jaar bedraagt het aantal 90 kindplaatsen. De verwachting voor 2002 is dat er 80 plaatsen voor naschoolse opvang en 82 plaatsen voor dagopvang zullen worden gerealiseerd. Dit betekent dat de totale uitbreiding eind 2002 bijna 633 plaatsen is (gerekend vanaf 1997). De doelstelling van het project, uitbreiding met 600 plaatsen kinderopvang, lijkt dus ruimschoots te worden gehaald.

In de zomer van 2001 heeft gemeente Leiden opdracht gegeven voor een behoefteraming van kinderopvang en peuterspeelzalen, afgezet tegen het huidige en geplande aanbod aan kinderopvang. Uit dit onderzoek blijkt onder andere dat Leiden een bovengemiddeld voorzieningenniveau heeft wat betreft kinderopvang. Uitbreiding blijft wel noodzakelijk, de wachtlijsten zijn nog lang. De gemeente blijft daarom uitbreiding van de kinderopvang stimuleren. Niet alleen financieel, maar bijvoorbeeld ook door actief onderzoek naar nieuwe locaties. Verder is de gemeente bezig met het opzetten van een aanbestedingsprocedure om gekozen locaties aan te besteden. Ook zal de gemeente aanbieders van kinderopvang blijven ondersteunen bij te volgen procedures.