Provincie Limburg

Kwaliteitsverbetering platteland centraal op reconstructiedag

Reconstructiecommissie Noord- en Midden-Limburg organiseert discussie over toekomst
KWALITEITSVERBETERING PLATTELAND CENTRAAL OP RECONSTRUCTIEDAG

Tijdens de Limburgse themadag Stemmen over Reconstructie op woensdag 20 februari bespreken politici, bestuurders en betrokkenen uit de regio de vernieuwing van het platteland in Noord- en Midden-Limburg. De dag koppelt wetenschappelijke benaderingen aan praktijkervaringen, met name uit het pilotgebied rond Nederweert. Ook landbouwminister L. Brinkhorst neemt aan de discussie deel.

Deelnemers aan deze dag zijn verder statenleden, leden van de reconstructie-commissie en reconstructiewerkgroepen, burgemeesters, wethouders, raadsleden, organisaties op het gebied van landbouw en milieu en betrokken ambtenaren. De Reconstructiedag vindt plaats van 09.00 tot 17.00 uur in het Sportcentrum Nederweert.

Kwaliteitsverbetering
In Noord- en Midden-Limburg wordt momenteel gewerkt aan het eerste reconstructie-plan. Het gebied is daarvoor opgedeeld in zes districten. In deze districten werken o.a. gemeenten, landbouwbedrijfsleven, natuur- en milieuorganisaties en organisaties op het gebied van toerisme en recreatie samen om te komen tot een aanpak die moet leiden tot kwaliteitsverbetering van het landelijke gebied van Noord- en Midden-Limburg.

Vestigingsbeleid
Het ochtendgedeelte van Stemmen over Reconstructie draait deels om de resultaten uit het project Agrarisch Vestigingsgebied Nederweert (AVN), dat theoretische en politiek gewenste ontwikkelingslijnen voor de intensieve varkenshouderij koppelt aan de wensen en ideeën uit de sector zelf. In het project AVN verkennen de Provincie Limburg, de gemeente Nederweert, de LLTB en een groep ondernemers samen vestigingsmogelijkheden, samenwerkingsvormen tot op bedrijfsniveau. Het tweede deel van de ochtend gaat in op het integrale karakter van reconstructie, de meerwaarde van het combineren van op het eerste gezicht tegenstrijdige belangen. Ook worden de deelnemers geïnformeerd over de planning voor de rest van het belangrijke jaar 2002. s Middags bezoeken de deelnemers onder meer enkele locaties, die de praktijk van de reconstructie illustreren. Daarna brengen ze hun bevindingen in discussie en eindigt de dag met een stemming over enkele prikkelende stellingen.