Ingezonden persbericht

datum
18 februari 2002

plaats
Leiden

Persbericht

Japans Cultureel Centrum SieboldHuis in Leiden krijgt 1.3 miljoen Euro

Na eerdere steun van de Nederlandse en Japanse overheid krijg het SieboldHuis, het nog te openen Japans Cultureel Centrum aan het Rapenburg 19 te Leiden, een bedrag van 1.3 miljoen Euro.

Staatssecretaris Remkes zal dit op woensdag 20 februari officieel bekendmaken op het Stadhuis van Leiden. Hij doet dit namens de 4 ministeries die het bedrag bijeengebracht hebben, te weten VROM (Volkshuisvesting Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer), Economische Zaken, OC&W (Onderwijs Cultuur & Wetenschap) en Buitenlandse Zaken. Het geld is bestemd voor de restauratie van het monument Rapenburg nummer 19 waarin het SieboldHuis gevestigd wordt. De bijdrage wordt toegevoegd aan de eerdere toekenning van ruim 2 miljoen gulden van het ministerie van Economische Zaken en een zelfde bedrag van de Japanse overheid.

Tijdens een besloten bijeenkomst tekenen staatssecretaris Remkes, Burgemeester Postma van Leiden en vertegenwoordigers van het SieboldHuis in aanwezigheid van de Japanse ambassadeur Togo en andere genodigden, een overeenkomst voor de restauratie van het pand, uit te voeren door de Rijksgebouwendienst. Door de bijdragen van de ministeries en een gift van de stad Leiden kan de restauratie nog dit jaar starten en worden afgerond in het voorjaar van 2004.

Na voltooiing van de restauratie in 2004 zal het SieboldHuis fungeren als collectiefiliaal voor de wereldberoemde Leidse Japanse collecties. Het is dan gevestigd in het voormalig woonhuis van Philipp Franz von Siebold (1796-1866), een bekende verzamelaar en wetenschapper in Japan. Zijn collecties zijn nu onderdeel van het Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, het Rijksmuseum voor Volkenkunde en de Universiteit Leiden.

In 2000 was het SieboldHuis al tijdelijk opengesteld voor bezoekers in het kader van 400 jaar Japans-Nederlandse betrekkingen. Het was dat jaar onderdeel van het Staatsbezoek en is bezocht door het Japanse Keizerlijke paar in aanwezigheid van Koningin Beatrix.

Het SieboldHuis is opgericht door de gemeente Leiden, de Universiteit Leiden, het Rijksmuseum voor Volkenkunde en NNM Naturalis met de steun van de Nederlandse en Japanse overheid.

Het SieboldHuis is nu en gedurende de gehele verbouwing bereikbaar via de website www.sieboldhuis.org voor vragen over Japan en Japans-Nederlandse zaken. De website is Nederlands-, Engels- en Japanstalig.