Gemeente Leeuwarden

Multicultureel Centrum Leeuwarden

Opening Multicultureel Centrum Leeuwarden

Op woensdag 20 februari as., van 15.00 -16.15 uur, wordt het Multicultureel Centrum Leeuwarden geopend door minister van Boxtel van Grotesteden- (GSB) en integratiebeleid. Dit pand, aan de Voorstreek 106, wordt tot een trefpunt voor allochtone en autochtone burgers in Leeuwarden en Fryslân. Het centrum is in zijn opzet vrijwel uniek in Nederland.

Leeuwarden is een bijzondere stad. Dat geldt ook op het terrein van multiculturaliteit. Veel grote steden in Nederland kennen een multiculturele bevolkingssamenstelling van grote en kleinere groepen. In Leeuwarden zijn alle allochtone bevolkingsgroepen (ongeveer 60) beperkt in omvang. Zo telt de grootste groep (de Surinamers) slechts ongeveer 1.300 leden.

Bij veel van deze groepen bestaat behoefte aan een plek om elkaar te ontmoeten. Deels kan dit in buurthuizen, maar vaak is daar onvoldoende ruimte. Daarnaast kent Leeuwarden een koepel waarbij een belangrijk deel van de Leeuwarder zelforganisaties aangesloten is, stichting Kleurrijk Beraad Leeuwarden. Deze organisatie heeft dringend behoefte aan vergader- en kantoorruimte, vooral omdat de gemeente Leeuwarden Kleurrijk Beraad bij beleidsontwikkelingen betrekt. Tenslotte heeft ook de gemeente binnen het integratiebeleid plannen, die onderdak nodig hebben.

Het unieke van het pand ligt in het feit dat de meeste actieve zelforganisaties in Leeuwarden gezamenlijk onderdak vinden en dat vanaf het begin vraag en behoefte van de toekomstige gebruikers centraal heeft gestaan bij de plannen. Dit alles heeft geleid tot een pand waar allochtoon en autochtoon Leeuwarden trots op mag zijn.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Dhr. Mustafa Onlu (voorzitter Kleurrijk Beraad) 06-53877943, Dhr. Jurjen van der Weg (beleidsmedewerker Welzijn gemeente Leeuwarden) 058-2338924