Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Inhoudsopgave Infectieziekten Bulletin (nummer 2 van 2002)

Het februari-nummer van het Infectieziekten Bulletin is uit.

In dit tweede nummer komen de volgende onderwerpen aan de orde:
* Intensieve surveillance van Shiga toxine-producerende Escherichia coli O157 in Nederland
Sinds januari 1999 bestaat er een geïntensiveerde surveillance van Shiga toxine-producerende Escherichia coli (STEC) O157 in Nederland. Alle laboratoria worden verzocht positieve bevindingen van STEC O157 te rapporteren aan de GGD en het isolaat voor bevestiging en typering op te sturen naar het RIVM. De GGDs verzamelen klinische informatie en informatie over blootstelling aan risicofactoren voor infectie bij de patiënt. Geconcludeerd wordt dat STEC O157- infecties in Nederland een beperkt volksgezondheidsprobleem vormen. Echter, door de kans op epidemische verheffingen en de ernst van de ziekte moet het vóórkomen nauwlettend gevolgd worden. Sinds december 1999 is ziekte door STEC dan ook meldingsplichtig geworden voor de laboratoria (groep C ziekten) in het kader van de Infectieziektewet.

* Escherichia coli O157-infectie na contact met melkvee Een 1,5-jarig jongetje werd opgenomen in het ziekenhuis met het hemolytisch-uremisch syndroom veroorzaakt door een infectie met Shiga toxine-producerende Escherichia coli O157 (STEC O157). Bij brononderzoek op het melkveebedrijf van zijn grootouders, waar hij regelmatig speelt, werden STEC O157 positieve melkkoeien aangetroffen. Enkele dierlijke STEC O157-isolaten bleken bij nadere subtypering niet te verschillen van het humane STEC O157-isolaat. Dit is een zeer sterke aanwijzing dat de infectiebron van het patiëntje gelegen was op het melkveebedrijf en de infectie het gevolg was van direct of indirect contact met melkkoeien en/of mest van deze dieren.

* Langdurige bescherming tegen hepatitis B: postvaccinatietiter van 10 IU/l voldoende
Vaccinatie tegen hepatitis B wordt 4 tot 6 weken na completering van de serie vaccinaties gevolgd door een bepaling van de hoogte van de antistoftiter om te kunnen beoordelen of de vaccinatie tot bescherming heeft geleid. Echter, er bestaat onduidelijkheid over de beschermende waarde van deze titer. Uit dit artikel blijkt dat binnen de openbare gezondheidszorg een titer na vaccinatie tegen hepatitis B groter of gelijk aan 10 IU/l als beschermend mag worden beschouwd. Bij een titer tussen 10 en 100 IU/l is aanvullend serologisch onderzoek (anti-HBc en HBsAg) alleen noodzakelijk in risicopopulaties met een prevalentie van dragerschap van meer dan 5-10% en daar waar een grote kans op transmissie van hepatitis B naar anderen bestaat.
* Is extra oproepen van 16-jarigen voor inenten zinvol? Ervaringen met de reformatorische gezindte in Dordrecht. Zestienjarigen hebben volgens de nieuwe wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) zelfbeschikkingsrecht bij medische behandelingen. Een selectie van 16-jarigen, geboren in 1982, die niet eerder waren gevaccineerd, werd schriftelijk uitgenodigd voor een gratis vaccinatie. Dit werd niet gewaardeerd en was niet effectief. Wij stellen een meer individuele, persoonlijke benadering voor, waarbij aandacht voor vaccinatie onderdeel vormt van het gesprek. Het is van belang ook de ouders in deze dialoog te blijven betrekken. Deze meer individuele, persoonlijke benadering bij primaire preventie is voor ouders van jongere kinderen reeds gebruikelijk, en deze benadering wordt op prijs gesteld.

* GGDs gaan infectieziekten elektronisch melden via internet Vanaf november 2001 hebben alle GGDs de beschikking over een elektronisch meldingssysteem voor het melden van infectieziekten op het internet: OSIRIS. Het meldingssysteem is ontwikkeld door het RIVM, in samenwerking met 3 GGDs, de inspectie voor de gezondheidszorg (IGZ) en GGD Nederland. Bij een goede inzet van betrokkenen zullen eind september 2002 alle GGDs met een internetaansluiting infectieziekten melden via internet. Jaaroverzicht melding voedselinfecties en shigella in 2001. In 2001 zijn door de GGDs 172 meldingen van voedselinfectie aan IGZ doorgegeven, waarvan het RIVM bij 102 meldingen nadere informatie heeft ontvangen. Er zijn 75 explosies met 735 patiënten, en 28 voedselbereiders/verzorgers gemeld. De meeste explosies hebben zich in gezinnen voorgedaan, de grootste explosies in de commerciële sector. Bij explosies met Salmonella spp. zijn 181 patiënten betrokken geweest en bij het Norwalk-Like Virus (NLV) 303 patiënten. Vlees- en zuivelproducten worden vaak verdacht als de boosdoener. Aangezien er van 264 shigellosemeldingen 49 gerelateerde gevallen en 32 voedselbereiders/verzorgers zijn gemeld, kan men zich afvragen of het zinvol is deze ook als voedselinfectie en/of explosie te melden.

Verder in dit nummer van het Infectieziekten Bulletin:
* Uit het veld:

+ Streptococcus pneumoniae in verpleeghuis; een praktijkgeval Vorig jaar werden bij de GGD Groningen 2 gevallen van streptokokken pneumonie gemeld door een verpleeghuis.
+ Prevalentiestudie naar GBS-dragerschap onder zwangere vrouwen in Den Haag
Vanuit het Medisch Centrum Haaglanden en het Juliana Kinderziekenhuis vindt reeds enige tijd in bijna alle Haagse ziekenhuizen en diverse verloskundigenpraktijken een prevalentieonderzoek plaats naar draagsterschap van groep B streptokokken onder zwangere vrouwen.


* Berichten:

+ Preventie Iatrogene HBV
Ter preventie van overdracht van HBV naar patiënten heeft de Commissie iatrogene hepatitis B een richtlijn opgesteld.
+ Zoönosen: stand van zaken in Nederland. In het rapport zijn voor het eerst relevante gegevens samengebracht over zoönose-surveillance en monitoring, voedselgemedieerde zoönosen, direct overgedragen en omgevingsgemedieerde zoönosen en antimicrobiële resistentie.
+ Wijzigingen in LCI-protocollen.
o herziening protocol dysenteria bacillaris; o herziening protocol febris typhoidea; o herziening protocol paratyfus.

+ Overzicht Respiratoir syncytieel virusinfecties in winter 2001/2002

Lezenswaardig

De Booster van Anno Lampe, deze eerste keer Een mening

Aankondigingen en mededelingen

Tabellen met de resultaten van de infectieziektesurveillance van de weken 1-4

Infectieziekten Bulletin 1. Infectieziekten Bulletin Externe link, 12-7-2001