Ingezonden persbericht

OPENWAVE KONDIGT ONDERSTEUNING AAN VAN OPEN MOBILE ARCHITECTURE (OMA)

Naarden, 20 februari 2002 - Openwave Systems, Inc. (Nasdaq: OPWV), leverancier van open, op IP gebaseerde software en -applicaties voor communicatie-infrastructuren, heeft aangekondigd het Open Mobile Architecture-initiatief (OMA) te ondersteunen. Het bedrijf heeft reeds actie ondernomen om snelle samenwerking op het gebied van standaarden en interoperabiliteit met andere OMA-leden mogelijk te maken. Openwave zal verder haar productontwikkeling en -strategie in lijn brengen met de missie van het initiatief, dat is gericht op promotie en acceptatie van mobiele diensten voor consumenten.

De deelnemers aan het initiatief zetten zich in voor de ontwikkeling van producten en diensten op basis van standaarden als WAP2.0/XHTML, MMS (Multimedia Messaging Service) en Java. Zij werken nauw samen met standaardisatieorganisaties als 3GPP, het WAP Forum en het Java Community Process (JCP). De deelnemers richten zich tevens op het identificeren van nieuwe technologieën om openheid en interoperabiliteit te bereiken, om die vervolgens onder te brengen bij passende standaarden en/of aan te bieden aan een testorganisatie voor interoperabiliteitsonderzoek.

"Nokia is ervan overtuigd dat innovatieve producten, open standaarden en interoperabiliteit randvoorwaarden zijn voor brede acceptatie van nieuwe diensten in de mobiele wereld. Openwave heeft een sterke reputatie in de ontwikkeling van innovatieve technologieën die mobiele diensten mogelijk maken. Wij zijn dan ook verheugd met Openwaves verbondenheid met de Open Mobile Architecture", zegt Pertti Korhonen, Senior Vice-President Mobile Software van Nokia.

"Motorola en Openwave hebben al lange tijd samengewerkt om de gebruiksvriendelijkheid en prestaties van geavanceerde mobiele handsets te verbeteren. We zijn blij met de steun van Openwave voor het OMA-initiatief. De succesvolle adoptie van innovatieve mobiele diensten en oplossingen hangt sterk af van samenwerking tussen partijen in de industrie, die zich richten op interoperabiliteit om zo een aantrekkelijke eindgebruikerservaring te kunnen bieden", zegt Leif Soderberg, Senior Vice-President en General Manager of Strategy en Business Development van de Personal Communications Sector van Motorola.

"IBM is enthousiast over de voortgang die is geboekt op het gebied van onderlinge samenwerking in de mobiele industrie. Zodoende kunnen mobiele applicaties gebouwd worden op basis van een gemeenschappelijk platform en gemeenschappelijke industriestandaarden", zegt Jon Prial, Vice-President of Marketing van de Pervasive Computing Divison van IBM. "IBM heeft nauw samengewerkt met Ericsson. Motorala, Nokia, Openwave en andere om de meest flexibele oplossingen te bieden voor draadloze carriers. Dankzij het Open Mobile Architecture-initiatief kunnen we carriers beter helpen bij het maximaliseren van de return on investment op hun licenties voor 3G-communicatie."

"Wij kijken uit naar de samenwerking met Nokia, Motorola en een groot aantal andere bedrijven die het initiatief steunen om onze klanten op korte termijn in staat te stellen een nieuwe gebruikservaring aan consumenten te bieden", zegt Don Listwin, bestuursvoorzitter en Chief Executive Officer van Openwave.
"Interoperabiliteit is de sleutel tot succes van de mobiele-dienstensector, en Openwave voert op dit moment interoperabiliteitstesten uit met een aantal partners. De activiteiten die nu ondernomen zijn dankzij het OMA-initiatief, zullen een onmiddellijk effect hebben op de versnelling van de volgende groeifase in onze industrie."

"In de afgelopen jaren heeft Genie, het mobiele-internetbedrijf van mm02, nauw samengewerkt met Openwave bij de inzet van marktgerichte mobiele-datadiensten. Aangezien mm02 samenwerkt met verschillende partners en leveranciers, hecht zij vooral aan initiatieven die de onderlinge samenwerking in de industrie verbeteren en die de gemeenschappelijke vooruitgang van mobiele diensten tot doel hebben. De vooruitgang in het oplossen van problemen op het gebied van compatibiliteit baant een weg voor gezamenlijk succes en komt uiteindelijk ten goede aan klanten", stelt Kent Thexton, Chief Marketing & Data Officer van mm02 en President van Genie. "Open standaarden garanderen voor consumenten werkelijke keuzevrijheid. Zij stellen hen tevens in staat om zelf hun informatie en diensten te controleren. Een extra voordeel is het intuïtieve gemeenschappelijke gebruiksgemak van mobiele diensten."

Openwave beschikt over een lange ervaring in het creëren van innovatieve technologieën voor de communicatie-industrie, waarbij zowel met partners als concurrenten wordt samengewerkt. Het bedrijf is ervan overtuigd dat het ontwikkelen van ecosystemen op basis van open standaarden de sleutel vormt tot een sterke stimulans in 2002. Openwave heeft bijdragen geleverd aan standaardisatieorganisaties waaronder Liberty Alliance, GSMA M-Services, Instant Messaging- en Multimedia Messaging-interoperabiliteit, het WAP Forum, W3C, 3GPP, 3GPP2, CDG, Synch ML Forum en het Wireless Village-initiatief.
De Open Mobile Architecture is een initiatief van de industrie, dat instaat voor een wereldwijde, open mobiele-software- en dienstenmarkt. In samenwerking met standaardisatieorganisaties werken de leden samen aan de ontwikkeling van niet-gefragmenteerde, interoperabele mobiele diensten voor alle markten, operators en mobiele terminals, waarbij zij open standaarden ondersteunen. Het initiatief staat open voor alle bedrijven in de industrie, die benadering van de architectuur ondersteunen.

Over Openwave
Openwave Systems, Inc. (Nasdaq: OPWV) is leverancier van open, op IP gebaseerde communicatie-infrastructuursoftware en -applicaties. Openwave opereert wereldwijd en heeft haar hoofdkantoor in Redwood City (VS). In Nederland is Openwave gevestigd in Naarden. Voor meer informatie www.openwave.com.

Voor meer informatie

Openwave
Rudy Bouwman
Tel: 035 695 71 00
E-mail: rudy.bouwman@openwave.com

Lammers van Toorenburg PR
Julia Vonno / Claire Westerhof
Tel: 030 656 50 70
E-mail: julia@lvtpr.nl / claire@lvtpr.nl