Stichting Wakker Dier

Persbericht - GROEI BIO-INDUSTRIE IN VEEL GEMEENTEN 20 februari 2002

Stichting Wakker Dier heeft de gemeentenbesturen in Barneveld, Weert, Noordoostpolder, Gemert-Bakel, Bernheze en Veghel aangeschreven over de forse groei van de bio-industrie in hun gemeenten tijdens de afgelopen 4-jaarsperiode (raadsperiode). Wakker Dier is verbaasd dat CBS gegevens aantonen dat de bio-industrie in een aantal gemeenten nog fors is gegroeid terwijl landelijk overheidsbeleid erop is gericht om de bio-industrie in te krimpen.
Wakker Dier constateert regelmatig dat gemeenten landelijke beperkende regelgeving niet goed toepassen en uitbreidingsvergunningen (milieu- en bouwvergunningen) ten onrechte afgeven. Honderden miljoenen belastinggeld worden door de rijksoverheid gebruikt om veebedrijven uit te kopen en te herstructureren. Als gemeenten desondanks (vaak) in strijd met de wet uitbreidingen van bio-industriebedrijven toestaan worden deze honderden miljoenen overheidsgeld een verkapte subsidie aan de bio-industrie. Wakker Dier roept in haar brief de gemeentenbesturen op na te gaan hoe de groei heeft kunnen plaatsvinden en het bestemmingsplan of vergunningenbeleid zo aan te passen dat verdere groei voorkomen wordt.

Barneveld, Weert, Noordoostpolder, Gemert Bakel en Bernheze hadden een forse groei in aantallen kippen, Veghel in aantallen kalveren. Barneveld herbergt 3.2 miljoen kippen, een groei van 32% t.o.v. 1998. Daarmee is Barneveld de gemeente met het op 1 na meeste aantal kippen. Weert herbergt 2.4 miljoen kippen, een groei van 40% t.o.v. 1998. Daarmee is Weert de 6e gemeente in Nederland v.w.b. aantallen kippen. Noordoostpolder herbergt 1.2 miljoen kippen, een groei van 65% t.o.v. 1998. Daarmee is Noordoostpolder met stip de 15e gemeente van Nederland. Gemert Bakel herbergt 2.0 miljoen kippen, een groei van 25% t.o.v. 1998. Daarmee is Gemert Bakel de 8e gemeente in Nederland v.w.b. aantallen kippen. Bernheze herbergt 1.6 miljoen kippen, een groei van 27% t.o.v. 1998. Daarmee is Bernheze de 10e gemeente van Nederland v.w.b. aantallen kippen. Veghel herbergt 11 duizend kalveren, een groei van 23% t.o.v. 1998. Daarmee is Veghel met stip de 10e gemeente van Nederland v.w.b. aantallen kalveren.