FNV

FNV: e-mailactie tegen FIFA

De Landelijke India Werkgroep (LIW), de FNV en de Schone Kleren Kampagne (SKK) gaan onder het motto 'Scoor tegen onrecht', vandaag van start met een e-mailcampagne gericht op de internationale voetbalbond FIFA en de fabrikanten van sportartikelen. De campagne, die 100 dagen voor het begin van het WK Voetbal 2002 in Japan en Korea van start gaat, richt zich op de productie van sportartikelen zonder schending van arbeidsrechten en zonder kinderarbeid. De e-mailcampagne sluit aan bij een internationale campagne van de Global March Against Child Labour.

De Nederlandse organisaties en Global March vinden dat de FIFA en de fabrikanten van sportartikelen voor de start van het WK voetbal aan moeten tonen dat ze hun beloftes nakomen: goede arbeidsomstandigheden voor volwassenen en geen kinderarbeid. De productie van sportartikelen en sportkleding is nu nog vaak synoniem met schending van arbeidsrechten.

De FIFA heeft in de contracten met de producenten die haar logo gebruiken bepalingen opgenomen over het respecteren van rechten van werknemers, maar leeft deze niet na. Zo worden in India en Pakistan nog voetballen gemaakt door kinderen. Tot nu toe weigert de FIFA te reageren op verzoeken om naleving van de bepalingen.

De drie organisaties doen een oproep aan alle Nederlanders om steun te betuigen op http://www.indianet.nl/vbpetitie.html. De petitie vraagt de FIFA en de producenten voor de start van het WK voetbal 2002 aan te tonen dat:

- de arbeid(st)ers kunnen rekenen op hun arbeidsrechten, zoals een leefbaar loon;

- er geen kinderarbeid plaatsvindt;

- er een inspectiesysteem is in alle landen waar FIFA-producten gemaakt worden.

Meer informatie:
FNV Voorlichting: Bianca Teeling, telefoon: 020 - 5816 551 Landelijke India Werkgroep: Gerard Oonk, telefoon 030 - 232 13 40

De website van van Global March Against Child Labour: http://www.globalmarch.org

20 feb 02 14:44