Gemeente Apeldoorn

Officiële opening de Grift op woensdag 20 februari

Na vele maanden van werkzaamheden is op woensdag 20 februari 2002 de officiële opening van de Grift. Tegen 17.00 uur opent wethouder J.W.E. Gutteling van de gemeente Apeldoorn de sluizen waarna dijkgraaf G. Verwolf van Waterschap Veluwe kort daarna het waterpeil bepaalt. Het weer bovengronds halen van de Grift maakt onderdeel uit van het grootschalig herstel door de gemeente en het waterschap van het beken- en sprengensysteem in Apeldoorn.

De Grift is de drager van het karakteristieke beken- en sprengensysteem van Apeldoorn. Met het weer aan de oppervlakte brengen van de Grift in centrum is het beken- en sprengensysteem aan de noordkant en aan de zuidkant na vele jaren weer met elkaar verbonden. Het leggen van deze verbinding is de eerste fase van een ambitieus en betekenisvol project van de gemeente Apeldoorn; de groene mal.

Met de groene mal wil de gemeente Apeldoorn meer groen en water in en rondom de stad creëren. Dit doet zij in samenwerking met Waterschap Veluwe en vereniging Natuurmonumenten. Zo werken de drie organisaties komende jaren gezamenlijk aan het beken- en sprengenstelsel, het ontwikkelen van natuurgebieden rondom de stad en het creëren van parken en groene lanen binnen bestaande en toekomstige woonwijken van Apeldoorn.

Door behoud van water en natuur als uitgangspunt voor stedelijke ontwikkeling van de stad te nemen wil de gemeente meer recreatieve mogelijkheden bieden aan haar bewoners. Daarnaast krijgen bedreigde diersoorten als de das, de kamsalamander en de ijsvogel weer kans om in de natuurgebieden buiten Apeldoorn terug te komen.

© 1996-2002 - Gemeente Apeldoorn - Disclaimer