Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
VVA. 2002/614
datum
20-02-2002

onderwerp
BSE-testen
TRC 2002/1610

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Hierbij doe ik u nadere informatie toekomen inzake de erkenning van private laboratoria voor de uitvoering van snelle BSE-testen en het toezicht van de overheid.

datum
20-02-2002

kenmerk
VVA. 2002/614

bijlage

Erkenning private laboratoria
CIDC heeft een verzoek tot erkenning voor de uitvoering van snelle BSE-testen ontvangen van zes private laboratoria. Daarvan voldoen op dit moment drie aan de erkenningseisen. De erkenning van deze laboratoria door LASER gaat in op 18 februari 2002. Voor twee andere laboratoria is de procedure in een vergevorderd stadium, deze kunnen waarschijnlijk binnen een week ook erkend worden. De procedure van het derde laboratorium duurt nog enkele weken. De totale capaciteit van de eerste vijf private laboratoria is meer dan 4.000 monsters per dag en daarmee ruim voldoende om alle monsters van slachtrunderen te kunnen testen.
De capaciteit van CIDC zal daarom vanaf 1 maart 2002 worden beperkt tot de capaciteit die nodig is voor de uitvoering van het onderzoek bij kadavers en bij schapen en geiten. Met het besluit tot overdracht van de uitvoering van de snelle BSE-testen naar private laboratoria is de instandhouding van capaciteit voor het testen van slachtrunderen bij CIDC niet meer aan de orde. Consequentie hiervan is dat bij uitval van een van de private laboratoria de capaciteit bepaald wordt door de capaciteit van de andere laboratoria.

Toegestane testen
In eerste instantie is vorig jaar in Nederland de Prionics-test voorgeschreven voor het onderzoeken van runderen op BSE. Een belangrijke overweging daarbij was dat de Prionics-test door interne controles weinig problemen opleverde met vals positieve uitslagen (= snelle testen met een positieve uitslag die bij het voorgeschreven bevestigingsonderzoek alsnog negatief worden verklaard). Bij de andere testen ontbreekt deze interne controle.
Inmiddels zijn de problemen die aanvankelijk met de test Bio-Rad optraden verholpen. Private laboratoria kunnen derhalve deze test ook gebruiken.

Toezicht door CIDC
De ervaringen in andere lidstaten met de uitvoering van snelle BSE-testen door private laboratoria hebben ertoe geleid dat in Nederland is gekozen voor een erkenning van en intensief toezicht op de private laboratoria door het referentie-instituut CIDC. Om in aanmerking te komen voor erkenning dienden de private laboratoria protocollen op te stellen waarin de relevante werkzaamheden nauwgezet zijn beschreven. Deze protocollen vormen de basis voor een correcte uitvoering van de BSE-testen. Het toezicht van CIDC is gericht op het waarborgen van een betrouwbare uitvoering van de snelle BSE-testen door de private laboratoria. Daarbij zal CIDC in de opstartfase van de private laboratoria extra controles uitvoeren om eventuele tekortkomingen bij de uitvoering van de snelle BSE-testen snel te onderkennen.

Mocht CIDC tekortkomingen in de werkwijze van een privaat laboratorium vaststellen, dan zal dit leiden tot een waarschuwing, of een opschorting of een intrekking van de erkenning. Een essentieel criterium bij het hanteren van deze maatregelen is het effect van de geconstateerde tekortkoming op de betrouwbaarheid van het testresultaat. Bij het constateren van een tekortkoming zal CIDC direct een maatregel opleggen die ertoe leidt dat de tekortkoming zo snel mogelijk weer wordt hersteld. In die gevallen waarin de betrouwbaarheid van de test in het geding is, zal door LASER de erkenning worden opgeschort of ingetrokken, zodat geen testen meer worden uitgevoerd totdat de betrouwbaarheid van de testuitslag weer gegarandeerd is.

Overigens ontbreekt bij een onjuiste uitvoering van een BSE-test de basis voor de goedkeuring van een karkas door de RVV. Nadat bekend is dat een laboratorium niet op de juiste wijze werkt, zal de RVV de karkassen die door dit laboratorium zijn getest dan ook niet meer goedkeuren. Mocht bij het vaststellen van een tekortkoming op een laboratorium blijken dat achteraf gezien karkassen onterecht zijn goedgekeurd, dan zullen deze karkassen onmiddellijk worden teruggetraceerd en vernietigd.

Tot slot
Naar aanleiding van problemen met de uitvoering in verschillende private testlaboratoria in Duitsland heeft mevrouw Künast verzocht de uitvoering van de BSE-testen in Duitsland als aanvullend onderwerp op te voeren op de agenda van de Landbouwraad op 18 februari 2002. Na deze Raad zal ik uw Kamer zo snel mogelijk informeren over de inhoud van de Duitse presentatie.

De minister van Landbouw, Natuurbeheer
en Visserij,

mr. L.J. Brinkhorst


---