---

Ministerie van Defensie



---

Detachement luchttransport Afghanistan terug uit Turkije

20-02-2002

Het detachement van de Koninklijke Luchtmacht in Trabzon in Turkije heeft haar werkzaamheden beëindigd. Na het transport vorige week van de laatste Nederlandse militairen naar de Afghaanse hoofdstad Kaboel, is er een eind gekomen aan de luchtbrug die de Koninklijke Luchtmacht met haar KDC-10 en C-130 Hercules transportvliegtuigen onderhield. Deze luchtbrug liep van Eindhoven naar Trabzon (Turkije) en vandaar naar Kaboel in Afghanistan. Nu alle Nederlandse militairen in het operatiegebied aanwezig zijn, is het niet meer nodig om een detachement in Trabzon te houden. De bevoorrading van de in Afghanistan gestationeerde militairen van de ISAF-veiligheidsmacht wordt vooralsnog uitgevoerd door de Duitse luchtmacht.

Met behulp van de KDC-10 en C-130 transportvliegtuigen van het Eindhovense 334-Squadron werden zo'n 800 militairen en ongeveer 150.000 kilo vracht vervoerd. In totaal maakten de KDC-10 88,4 vlieguren en de beide C-130 Hercules toestellen samen 312,9 vlieguren. Bij de vluchten zoals ze tot nu toe werden uitgevoerd, werden de militairen en hun uitrusting met een KDC-10 van de luchtmacht van de vliegbasis Eindhoven of het vliegveld van Keulen in Duitsland overgebracht naar Trabzon. Vandaar reisden de militairen, vaak dezelfde dag nog, maar soms in verband met de weersomstandigheden ook een dag later, met twee daar gestationeerde Nederlandse C-130 Hercules vliegtuigen, naar Kaboel. Deze toestellen beschikken over zelfbeschermingsapparatuur tegen eventuele aanvallen met bijvoorbeeld hittegevoelige luchtafweerraketten. De Hercules-toestellen landden in eerste instantie op het vliegveld van Bagram zestig kilometer noord van Kaboel, maar later op de internationale luchthaven van de Afghaanse hoofdstad.

De bevoorrading van het Duits-Nederlands-Deens-Oostenrijkse bataljon wordt vooralsnog verzorgd door de Duitse luchtmacht. Hiertoe wordt een lijndienst opgezet die in principe twee keer per week vliegt. Met een Airbus vervoert de Duitse luchtmacht passagiers en vracht van Keulen (Duitsland) naar Termez (Oezbekistan). Vandaar worden de passagiers en vracht overgebracht naar Kaboel (Afghanistan) met Transall C.160 vliegtuigen. De Duitse luchtmacht beschikt over zes van deze Transall-vliegtuigen in Termez.

* Dossier: Afghanistan/Strijd tegen het terrorisme