Gemeente Capelle a/d IJssel

Gemeente investeert 1,6 miljoen euro extra in openbare ruimte

Het college van burgemeester en wethouders heeft afgelopen week vastgesteld op welke wijze de extra investering van 1.588.231 euro in de openbare ruimte, over de wijken wordt verdeeld. In 2001 stelde de gemeenteraad 3,5 miljoen gulden ter beschikking om daarmee de kwaliteit van de openbare buitenruimte te vergroten. Voor dit bedrag werd vervolgens een verdeelsleutel ontwikkeld.

Wijkactieplannen
Het gemeentebestuur trekt allereerst ruim 900.000 euro uit voor de uitvoering van de wijkactieplannen. Er is extra geld voor de zes Capelse wijken maar ook voor wijkoverstijgende zaken, zoals verbetering van de toegangswegen, het stadscentrum en fietspaden naar het IJsselland ziekenhuis. De gemeente heeft in nauwe samenwerking met de Wijk Overleg Platforms (WOPs) voor elke wijk een actieplan geschreven. De WOPs mogen zelf de prioriteiten aangeven waaraan het extra geld in de wijk zou moeten worden uitgegeven. Voor de wijkoverstijgende zaken bepaalt het college hoe het geld ( 136.000 van de 900.511) wordt besteed. De verdeling van de beschikbare budgetten over de wijken is onder meer gebaseerd op de inwoneraantallen, met een wegingsfactor voor de wijken die meer zorg vragen. De wijken Schollevaar, Capelle-West en Oostgaarde krijgen extra geld omdat het oudere wijken zijn.

Jeugd
Voor de Capelse jeugd trekt de gemeente bijna drie ton uit. Het is de bedoeling om hiermee de uitvoering van het Speelruimtebeleidsplan te financieren. Het bedrag is globaal verdeeld over de wijken aan de hand van het aantal jongeren van 0-17 jaar per wijk. Welke speelplaatsen als eerste onder handen worden genomen, wordt in overleg met de WOPs bepaald.

Hondenpoep
Voor een proef ter bestijding van de overlast van hondenpoep is 18.150 uitgetrokken. Het is de bedoeling om op korte termijn in het Slotpark een drietal zones in te richten. Een zone waar honden helemaal niet toegestaan zijn, een zone waar honden wel mogen komen maar niet uitgelaten mogen worden en tot slot een zone waar de honden uitgelaten mogen worden.

Duurzaam veilig
De verkeersveiligheid in Capelle aan den IJssel staat nog steeds hoog op de prioriteitenlijst van het gemeentebestuur. Belangrijk voor een prettige woonomgeving is een verkeersveilige buurt. De gemeente heeft de afgelopen jaren tal van maatregelen genomen om Capelle Duurzaam Veilig te maken. Zo zijn er 30 km-zones in de woonwijken aangelegd, is het aantal rotondes uitgebreid en rijden de brommers inmiddels op de rijbaan. Voor afronding van het project is nog een bedrag van 234.570 nodig. Met dit geld worden aanpassingen aan de 50 km-wegen betaald. De meeste aanpassingen zijn gericht op het beperken van de snelheid.