Wereld Natuur Fonds Nederland

Persberichten

Help de Jaguar aan z'n jungle!

20 februari 2002

WNF-Rangers in heel Nederland komen in actie voor de Jaguar

Duizenden Rangers van het Wereld Natuur Fonds gaan in de maanden maart, april en mei 2002 actie voeren voor de jaguar. De jaguar leeft in het Amazone-gebied, de grootste jungle ter wereld. De Amazone is een uniek gebied, vol bijzondere planten en dieren. Maar het gaat slecht met het woud omdat er heel veel bomen worden gekapt. Complete stukken jungle verdwijnen en er komen weilanden voor in de plaats. Zo wordt het leefgebied van de jaguar steeds kleiner. Het Wereld Natuur Fonds heeft samen met de mensen in het Braziliaanse gebied Acre plannen gemaakt om een heel groot deel van het regenwoud te beschermen. De WNF-Rangers komen nu in actie om geld in te zamelen waarmee het Wereld Natuur Fonds deze plannen kan realiseren.

De Amazone is het grootste aaneengesloten regenwoudgebied ter wereld. Het overgrote deel van de Amazone valt binnen de grenzen van Brazilië. Het Amazonegebied is 3,3 miljoen km2 groot (88 keer de oppervlakte van Nederland). Jaarlijks gaat ongeveer 20.000 km2 regenwoud verloren (ongeveer de helft van Nederland). De staat Acre in Brazilië is nu nog grotendeels ongerept, maar er zijn maatregelen nodig om dat zo te houden. De plannen die het Wereld Natuur Fonds samen met de lokale overheid gemaakt heeft, gaan bijvoorbeeld over het stimuleren van verantwoord gebruik (waaronder houtkap) van de jungle. Ook zijn er afspraken om van enkele grote stukken jungle beschermde natuurgebieden te maken.

De jaguar leeft in de Amazone, samen met allerlei andere bijzondere dieren zoals slingerapen, papegaaien en rivierdolfijnen. Oorspronkelijk werd de jaguar bedreigd omdat er veel op hem werd gejaagd. Zijn huid was erg gewild om bontjassen van te maken. Tegenwoordig is dit streng verboden en komt deze vorm van jacht bijna niet meer voor. Maar nu is het grootste probleem dat het leefgebied van de jaguar steeds kleiner wordt. Op plekken waar weilanden in de plaats zijn gekomen van het woud is een extra probleem dat de jaguar ineens vlakbij vee zit. Hierdoor ontdekt de jaguar het vee als voedselbron, wat logischerwijs de woede opwekt bij de veeboeren. Een gevolg van die woede is dat de veeboeren jaguars afschieten.

Als mensen op een goede manier gebruik maken van de natuurlijke rijkdommen van de jungle, is dat voor de jaguar geen probleem. Mens en dier kunnen allebei gebruik maken van het woud. Maar als grote stukken regenwoud blijven verdwijnen omdat mensen er verkeerd mee om gaan, komen de jaguar en alle andere dieren die in de jungle leven, ernstig in de problemen.

De WNF-Rangers gaan in de maanden maart, april en mei actie voeren voor de bescherming van het leefgebied van de jaguar. Met behulp van een actiepakket dat het Wereld Natuur Fonds meestuurt met de TamTam (jeugdblad van de WNF-Rangers) zullen zij familie, vrienden en kennissen om een donatie vragen. Kinderen die geen Ranger zijn kunnen ook meedoen met de actie en het actiepakket telefonisch opvragen bij het Wereld Natuur Fonds (0900-1962, 0,20/min) of via de internetsite www.wnf.nl/rangerclub. Met elke 3 maakt een Ranger de bescherming van 5 hectare jungle mogelijk.

WNF-Rangerreport (het televisieprogramma van de WNF-Rangerclub) en de internetsite www.wnf.nl/rangerclub ondersteunen de actie. Daarnaast zullen alle vrijwilligers van het Wereld Natuur Fonds en basisscholen door het hele land meehelpen om van de actie een succes te maken.