MKB-Nederland

MKB Nieuws, bericht

20-02-2002
Implementatieplan Donner 1 mogelijk nuttig bij aanpak verzuim om psychische redenen

MKB-Nederland onderschrijft de aanpak van de commissie-Donner I, waarin wordt gesteld dat mensen die om psychische redenen verzuimen, eerder moeten worden benaderd om te voorkomen dat zij in de WAO belanden. Adequate informatie over en begeleiding van de werknemer en ondersteuning in de contacten met de werknemer, zijn voor de ondernemer hierbij van essentieel belang. Dit stelt MKB-Nederland, de grootste werkgevers/ondernemersorganisatie vandaag naar aanleiding van de presentatie van Leidraad en bijbehorend Implementatieplan Verzuim om psychische redenen van de commissie-Donner 1.

De door de commissie-Donner I gepresenteerde Leidraad en Implementatieplan kunnen nuttige hulpmiddelen zijn om de WAO-instroom van mensen met psychische klachten te beperken, aldus MKB-Nederland. Overigens regelt de Wet verbetering Poortwachter, die 1 april a.s. in werking treedt, al op gedetailleerd niveau de verplichtingen en te ondernemen stappen van werkgever en werknemer. Op vrijwillige basis zal op ondernemingsniveau -in overleg met de Arbodienst- moeten worden bekeken in hoeverre het implementatieplan op onderdelen een goede aanvulling kan zijn op de wettelijke regelingen voortvloeiend uit Poortwachter. Dit, zonder te verzanden in aparte trajecten.

MKB-Nederland ziet mogelijkheden de organisatorische infrastructuur rond Arboconvenanten te benutten om de door Donner voorgestelde pilotprojecten verder vorm te geven, maar dit kan niet uitmonden in aanvullende beleidsregels.

MKB-Nederland heeft al eerder aangegeven dat zieke werknemers met psychische klachten niet in de WAO thuishoren. Zieke werknemers met psychische klachten rechtvaardigen een specifieke aanpak, waarvan vroeg in het eerste ziektejaar ingrijpen, frequente herkeuring en intensieve begeleiding de hoekstenen vormen. MKB-Nederland vindt het dan ook terecht dat in Leidraad en Implementatieplan van de commissie-Donner begeleiding en ondersteuning grote aandacht krijgen. Mede omdat bij psychische klachten meer fluctuatie in het ziektebeeld voorkomt, is het voor een werkgever in het mkb ingewikkeld om deze werknemers te begeleiden. Cruciaal is ook dat werkgevers meer informatie krijgen over de psychisch zieke werknemer. Hiermee worden psychische klachten uit de taboesfeer gehaald. Nu tasten werkgevers vaak in het duister over wat er met de werknemer aan de hand is. Hierdoor hebben werkgevers weinig zicht op de duur van de ziekte van de werknemer, en op wat kan worden gedaan in termen van werkplekaanpassingen of werk op arbeidstherapeutische basis bij reïntegratie.

Informatie: drs. K. Kuiper