FNV

Acties bouw lijken onvermijdelijk
Regio Noord - groningen@vc.fnv.nl

Er komen acties in de bouw nu de werkgevers niet serieus willen onderhandelen over de nieuwe bouw-CAO. Ze willen nog steeds eerst de reisurenregeling verslechteren. En weigeren te onderhandelen over het totale pakket voorstellen. Voor veel bouwvakkers in Noord-Nederland is de reisurenregeling van groot financieel belang. "Met name in Friesland reizen veel bouwvakkers dagelijks over de Afsluitdijk of door de polders naar bouwobjecten in de Randstad. Het gaat dan om veel geld", zegt Aafje Farigu districtsbestuurder van FNV Bouw Regio Noord. De vakbonden vinden deze manier van onderhandelen van de werkgevers onacceptabel. De bonden zullen nu noodgedwongen overgaan tot het voeren van acties om te komen tot onderhandelingen over een volwaardige CAO.

Handreiking niet opgepakt
Al sinds december proberen de bonden constructief in gesprek te komen met de werkgevers over de bouw-CAO. Maar vijf ronden lang blokkeerden werkgevers iedere poging om over het totale voorstellenpakket te onderhandelen. Zij wilden slechts praten over hun eigen voorstel om de reisurenregeling aan te passen. De bonden toonden zich bereid om binnen de context van het hele voorstellenpakket te spreken over een evenwichtige aanpassing van de reisurenregeling. Maar die handreiking is door de werkgevers niet opgepakt.

Onvermijdelijk
Door de onredelijke opstelling van werkgevers zijn acties onvermijdelijk geworden. De werknemers in de bouw zitten al sinds 31 december zonder CAO. Zij hebben onderhand recht op duidelijkheid over hun arbeidsvoorwaarden. De bondsbesturen van de samenwerkende bonden komen binnenkort bijeen om zich te beraden over de invulling van de acties. Dan zal ook worden besloten over het inrichten van een landelijk actiecentrum.

Nadere informatie
Bert Buwalda, Regiohoofd FNV Bouw Regio Noord
Telefoon 050-527 75 75
Bert.buwalda@fnvbouw.nl (E-mail)

Meer nieuws? Ga naar http://www.fnv.nl/noord.