Business Software Alliance

Business Software Alliance wil met de vernietiging van illegale cd-roms benadrukken dat softwarepiraterij welig tiert in Nederland!

Den Haag, 20 februari 2002 Vandaag vindt in Amsterdam in opdracht van de BSA, die wereldwijd strijdt tegen gebruik en verspreiding van illegale software, een vernietiging plaats van meer dan 10.000 illegaal gekopieerde cd-roms. Deze partij cd-roms, die volstaan met software van leden van de BSA, is vorig jaar op Schiphol door de Douane in beslag genomen. De cd-roms worden door een shredder vernietigd, waarna van de resten een kunstwerk zal worden vervaardigd. Het kunstwerk vormt een statement voor de bescherming van het intellectueel eigendom.

Regelmatig worden er door de Douane op Schiphol partijen illegale cd-roms onderschept. De Douane controleert de in-, uit- en doorvoer van goederen. In dat kader vindt ook controle plaats op namaak en illegaal gekopieerde software, om zo de belangen van de rechthebbenden te beschermen. De BSA wordt in dergelijke gevallen op de hoogte gesteld, opdat zij kunnen onderzoeken of de betreffende cd-roms daadwerkelijk illegaal zijn. De illegaal gekopieerde cd-roms worden daarna vernietigd.

Nederlanders zijn een nijver volk; helaas ook als het aankomt op de verspreiding en het gebruik van illegale software. Cijfers van de BSA tonen aan dat 40% van de zakelijk software in Nederland illegaal wordt gebruikt, ten opzichte van 34% gemiddeld in Europa. Daarnaast blijkt dat de vaak criminele organisaties, die zich op internationaal vlak bezig houden met de verspreiding van illegale software, ook in Nederland zeer actief zijn.

De BSA richt zich in Nederland op informatieverstrekking ten aanzien van softwarebeheer en de gevaren van illegale software en onderneemt daarnaast actie tegen bedrijven die illegale software gebruiken. Internationaal bestrijdt de BSA verspreiding van illegale software via het internet door onder andere met behulp van Internet Service Providers, de zogenaamde Warez sites (waarop illegale software wordt aangeboden) te sluiten. Op Europees niveau zet de BSA zich in voor wet en regelgeving omtrent het effectief aanpakken en bestraffen van softwarepiraterij.

In de praktijk zijn een aantal organisaties betrokken bij het tegengaan en voorkomen van softwarepiraterij en de daadwerkelijke vernietiging van aangetroffen partijen. Ook vandaag realiseren deze partijen samen met de BSA deze bijzondere vernietiging.

Naast de Douane, die in 2001 op Schiphol in totaal 90.000 exemplaren illegaal gekopieerde beeld- en geluidsdragers en software in beslag nam, treedt de Stichting Namaak Bestrijding (SNB) op namens ongeveer 120 merkhouders als het gaat om namaak en kopie-producten. De SNB ondersteunt de Douane bij het herkennen van niet-originele producten, onder meer door het geven van trainingen aan douanebeambten. Daarnaast bieden zij een beveiligde website aan met daarop de productkenmerken van originele producten, waarop douaniers kunnen controleren bij twijfel over een bepaalde zending. Tevens assisteert de SNB bij de afhandeling en vernietiging van namaakproducten.

Bij de Gemeentelijke Dienst Afvalverwerking (GDA) in Amsterdam worden illegale zendingen, na onderzoek, onder streng toezicht daadwerkelijk vernietigd. Deze vernietiging vindt plaats door verbranding in een hightech verbrandingsinstallatie, waarbij tevens duurzame elektriciteit en warmte wordt opgewekt.

For Additional Information:

Martijn Bruil
martijn_bruil@nl.bm.com
070-362 4861

Stichting BSA Nederland Postbus 1170 1000 BD Amsterdam Tel: 0800-899-85-66 Fax: 0165-59-97-10