Gemeente Capelle a/d IJssel

Samenwerken aan veiligere scholen

Op woensdag 20 februari 2002 is in het IJsselcollege in Capelle aan den IJssel het Convenant Veilige School ondertekend door de scholen (het Comeniuscollege, het IJsselcollege en de Brug), de regiopolitie, het Openbaar Ministerie (OM), de GGD en de gemeente Capelle aan den IJssel. In dit convenant staan afspraken over de bijdragen van de partners aan de verbetering van de veiligheid op de Capelse scholen voor voortgezet onderwijs.

De convenantspartners hebben samen de Werkgroep Veilige School gevormd. Het doel van de werkgroep is het maken van afspraken voor samenwerking om voorkomende problemen, zoals vandalisme en pesten, sneller op te lossen. Daarnaast willen ze werken aan het verminderen van de gevoelens van onveiligheid bij leerlingen en leraren op de scholen.
Na de ondertekening konden de verslaggevers van de schoolkranten van de drie scholen vragen stellen aan de convenantspartners. De leerlingen pakten hun taak serieus op en als volleerde journalisten legden zij het vuur na aan de schenen van de ondertekenaars. Één probleem dat door de leerlingen werd aangekaart is de onveiligheid die veel leerlingen ervaren rond de metrostations wanneer ze van en naar school gaan. De zeven partners aan de tekentafel leveren allemaal een bijdrage aan de oplossing van het probleem. Als een leerling zich onveilig voelt, kan deze daarvoor op de school terecht. De schoolleiding weet nu precies bij wie (politie, GGD of anderen) men terecht kan voor snel advies en steun. De school kan, naar aanleiding van de melding door de leerling, overleggen met een contactpersoon bij de politie of de GGD om de situatie snel en concreet aan te pakken.
De GGD heeft een adviserende rol als het gaat om het aanpakken van situaties zoals pesten. Wanneer het gaat om strafbare feiten zal de school ook aangifte doen. Het OM en de politie zullen de zaken waar jongeren bij betrokken zijn extra prioriteit geven. Daarbij wordt ook bureau Halt betrokken.
In de komende maanden komt er per school een veiligheidsplan dat nog dit jaar uitgevoerd wordt.
De gemeente is verantwoordelijk voor de regie van het overleg veilige school. Daarnaast steunt de gemeente het project met een bedrag van 27.226 bestemd voor plannen die in 2002 worden uitgevoerd.