Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
(Embargo tot 20 februari 2002, perspresentatie in Aalsmeer)

Datum: 14 februari 2002
Contactpersoon: Nico van Vuuren
Telefoon: 06-20 13 64 85

Onderwerp: Grasproblemen in stadions opgelost
Het jonge bedrijf SGL BV in Aalsmeer presenteert een doorbraak voor de oplossing van grasproblemen in moderne multifunctionele stadions. "Als we tijdens de donkere winters in Nederland de beste rozen en chrysanten telen, dan kunnen we ook perfect gras in voetbalstadions laten groeien", verklaart projectleider Nico van Vuuren. Grote namen zoals Manchester United, Borussia Dortmund, Bayeren München en de Amsterdam Arena kijken met grote belangstelling naar de eerste resultaten die overtuigend zijn. De presentatie voor de internationale pers vindt plaats op het proefbedrijf in Aalsmeer op woensdag 20 februari a.s.

Het concept
SGL introduceert een concept voor de teelt van gras in donkere, winterse omstandigheden. Door de volledige controle over alle groeifactoren zoals licht, temperatuur, CO², water, lucht en voeding is het mogelijk om zelfs in Nederland volop gras te laten groeien in de winter. Assimilatieverlichting levert een belangrijke bijdrage aan het succes. "We moeten twee keer per week maaien, zelfs tijdens de afgelopen vorstperiode in december", verklaart teeltdeskundige Wim Steeghs. Door de groei erin te houden kan de grasmat snel herstellen na elke wedstrijd. Hoe vaker er gespeeld wordt, hoe sterker de mat wordt.

Partners
Meerder bedrijven zijn betrokken bij de ontwikkeling van het SGL-concept. Het Nederlandse graszaadconcern Barenbrug, 's werelds grootste speler in de markt van graszaden, levert de kennis over rassen en groeifactoren voor gras. Het Rotterdamse constructiebedrijf Bailey ontwerpt de ophanging van de verlichtingsapparatuur. Bailey is een bekende in de wereld van stadionbouw in Europa. Bailey bouwde ook het dak van de Arena. Het bedrijf Gavita levert alle kennis over assimilatieverlichting en het cultuurtechnisch bedrijf Agterberg is voor de bodemopbouw betrokken bij het concept.

Stadions
Het SGL-concept wordt in 2002 geïnstalleerd in een of meerdere stadions in Europa. Er zijn besprekingen met enkele grotere stadions die geïnteresseerd zijn. Investeringen in de grasmat worden tegenwoordig gezien als investeringen in het imago van het stadion. Niet alleen de voetballers stellen eisen aan de kwaliteit van de grasmat. Ook de toeschouwers willen een spektakelstuk zien met sensationele slidings op een mooie grasmat, in de zomer én in de winter.


../2


-2-

Stadion Grow Lighting BV
SGL BV is een jong bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling van een concept voor optimale grasgroei in half en geheel gesloten voetbalstadions. Het bedrijf ontwikkelt een uniek concept door alle kennis over grasgroei, belichting voor kassenteelten en stadionbouw te combineren. In Aalsmeer heeft het bedrijf in samenwerking met haar partners een proeflocatie ingericht waarin het concept ontwikkeld wordt.



Ingezonden persbericht