Gemeente Geldrop


Publicatie Geldrop Actueel, 20 februari 2002

Ter vergroting van uw veiligheid
OOK U KUNT EEN BUURTPREVENTIEPROJECT INDIENEN

De gemeente probeert, samen met haar partners, op allerlei manieren de veiligheid van haar inwoners te vergroten. Bij dit streven kunnen ook wijk- en buurtverenigingen en buurtpreventieprojecten een belangrijke rol spelen. Vanwege het belang van buurtpreventie is een buurtpreventiefonds ingesteld, waaruit nieuwe projecten maar ook bestaande projecten of goede ideeën van een groepje georganiseerde burgers kunnen worden gefinancierd. Ook ú kunt een buurtpreventieproject indienen!

Een buurtpreventieproject is een project waarin de buurt en haar bewoners de hoofdrol spelen. Door oplettendheid in de eigen woonomgeving en vervolgens signalering naar de politie en naar andere instellingen wordt de woonomgeving verbeterd. Concreet kunt u dan denken aan activiteiten als het verbeteren van hang- en sluitwerk, het merken van diefstalgevoelige bezittingen en het verbeteren van de woonomgeving. Maar ook activiteiten waardoor bewoners elkaar beter leren kennen horen bij buurtpreventie.

PROJECTEN INDIENEN
Vóór 1 mei aanstaande kunnen de eerste projecten worden ingediend bij de gemeente Geldrop, Postbus 10.101, 5660 GA Geldrop. Vervolgens kan dat ieder trimester (dus jaarlijks vóór 1 januari, 1 mei en 1 september). De projectvoorstellen moeten een beschrijving van de plannen en een raming van de kosten bevatten. Het college van burgemeester en wethouders beoordeelt vervolgens de ingediende voorstellen en maakt, als er meer projecten worden ingediend dan waarvoor geld beschikbaar is, aan de hand van een aantal criteria een prioriteitenlijst ter verdeling van het beschikbare budget. Bij de criteria worden onder meer de volgende vragen gesteld: draagt het project bij aan de toename van de veiligheid of aan de sociale samenhang, is er sprake van samenwerking, is het project vernieuwend en wordt het door een representatieve vertegenwoordiging van de buurt gedragen?

MEER INFORMATIE
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mevrouw J. Mans van de afdeling Bestuurlijke Ondersteuning. Zij is tijdens werkuren bereikbaar via telefoonnummer 2893879.