Vereniging Nederlandse Gemeenten


---

Welkom bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten

VNG ondertekent Klimaatconvenant

Het Klimaatconvenant vloeit voort uit het Kyoto-verdrag van 1999 waarin Nederland zichzelf tot taak stelde 6% minder broeikasgassen te produceren. Veel gemeenten hebben dit reeds opgepakt, maar ondervonden belemmeringen in de vorm van onvoldoende financiële middelen en ondersteuning (procesbegeleiding, kennis en informatie), ingewikkelde en verkokerde (subsidie)regelingen en beperkte personele capaciteit.

In het Klimaatconvenant zijn afspraken opgenomen over de inzet van het Rijk en gemeenten (en provincies) en, mede op aandringen van de VNG, de (financiële) ondersteuning die ze daarbij kunnen verwachten. De Novem ondersteunt gemeenten bij het opzetten en uitvoeren van klimaatbeleid, onder andere via de Menukaart, de Klimaatscan, gericht advies per gemeente, een helpdesk en een speciale website.

Centraal staat de Menukaart die de VNG samen met de Novem heeft ontwikkeld met daarin acht themas: Klimaat in beleid, Gemeentelijke gebouwen en installaties, Woningbouw (nieuw en bestaand), Bedrijven (inrichtingen en terreinen), Agrarische sector, Verkeer en vervoer, Duurzame energie en Internationaal. De gemeente kan daaruit op een overzichtelijke wijze per thema kiezen uit drie ambitieniveaus: van actief, voorlopend tot innovatief. De Menukaart wordt thans aangepast en afgestemd op de Prestatiekaart, behorend bij de financiële regeling.

Met ingang van 1 maart a.s. gaat een subsidieregeling van 37 miljoen in werking. Hierbij is een Prestatiekaart gevoegd, die gebaseerd is op de Menukaart, waarin de activiteiten zijn benoemd waarvoor gemeenten financiële ondersteuning kunnen krijgen. Het betreft een cofinanciering van 50% met een maximum van 2,27 per inwoner en 4,99 per hectare. In aanmerking komen alle activiteiten die nieuw en additioneel zijn ten opzichte van de huidige situatie die met de Klimaatscan is bepaald. Dit is na te lezen in de Subsidieregeling.

De Klimaatscan vormt het startpunt van een nieuw klimaatbeleid die de Novem gratis bij de gemeente uitvoert. De scan maakt onder andere inzichtelijk hoever een gemeente is op het gebied van ontwikkelen en uitvoeren van klimaatbeleid. Per thema van de Menukaart wordt nagegaan hoe het staat met het draagvlak en de samenwerking tussen partijen, organisatie en ontwikkelingen.

Meer informatie is ondermeer te vinden op de website van de Novem die speciaal hiervoor is gemaakt: www.klimaatbeleid.novem.nl