Stadsdeel Zeeburg

Piet Sijtsma stapt op

Stadsdeelwethouder Piet Sijtsma (PvdA) heeft op 19 februari 2002 aangekondigd dat hij niet langer kan functioneren als stadsdeelwethouder.
Hij was onder andere verantwoordelijk voor de openbare ruimte en het groenbeleid in het Oostelijk Havengebied. Zijn beleid was gericht op het versterken van het groen en tegelijk het bereikbaar houden van de openbare ruimte en de kades.

De PvdA laat in de verkiezingscampagne weten dat zij afstand neemt van dit beleid, dat door het dagelijks bestuur en de stadsdeelraad is goedgekeurd. De PvdA wil de regels over de bereikbaarheid van de openbare ruimte en de kades in het Oostelijk Havengebied wijzigen om ruimte te maken voor groene bogen en plantenbakken.

Piet Sijtsma is op uitdrukkelijk verzoek van de PvdA op nr. 20 van de lijst van de PvdA gezet. Hij heeft uiteindelijk aan dat verzoek willen voldoen, als twee wijzigingen werden aangebracht in het conceptverkiezingsprogramma. Eén daarvan was het niet opnieuw ter discussie stellen van groen op de kades. Daaraan is voldaan, waarop hij zich beschikbaar heeft gesteld als lijstduwer.

Nu blijkt in de campagne dat de PvdA een ander standpunt heeft ingenomen. Feitelijk wordt het conceptverkiezingsprogramma, waar Sijtsma zich tegen heeft verzet, aangekondigd als nieuw beleid. Piet Sijtsma betwist niet dat de PvdA een nieuw beleid kan introduceren, maar dan hadden ze hem niet als lijstduwer moeten vragen.
Hij is van mening dat hij nu niet meer als stadsdeelwethouder kan functioneren. Hij kan zijn beleid, en dat van het stadsdeel Zeeburg, niet meer uitdragen en handhaven.