Nationaal Dubo Centrum

woensdag 20 februari 2002

Wijziging bouwbesluit per 1 juli van kracht

Het nieuwe Bouwbesluit treedt volgens planning op 1 juli van dit jaar in werking, maar op een aantal punten (plafondhoogte en beloopbare trappen) wordt dit een half jaar later. Een hogere plafondhoogte (dan het Bouwbesluit) was reeds opgenomen als dubomaatregel in de nationale pakketten woning- en utiliteitsbouw.

Per 1 juli moeten de wijzigingen in het Bouwbesluit van kracht worden. Uitzonderingen hierop zijn de voorgestelde verhoging van de minimaal vereiste plafondhoogte (van 2,40 naar 2,60 meter) en deurhoogte (van 2,10 naar 2,30 meter) en op het punt van de makkelijk beloopbare trappen. Dit gebeurt op verzoek van de NEPROM en NVB die hebben aangegeven meer tijd nodig te hebben om woningbouwplannen aan deze minimumeisen aan te passen. Het treffen van de maatregel voor een plafondhoogte hoger dan de huidige 2.40 meter is nu nog opgenomen als dubomaatregel in de nationale pakketten duurzaam bouwen voor de woning- en utilititeitsbouw.
Een andere belangrijke aanpassing in het Bouwbesluit is de aanpassing van de EPC voor de utiliteitsbouw. Een volledig overzicht van de aangescherpte EPC-waarden is te vinden op het informatieblad over energie.
Verder komt in het Bouwbesluit een strikter verband tussen de hoeveelheid mensen die in een ruimte aanwezig mogen zijn (bezettingsgraad) en de vluchtwegen. Dit houdt in dat een hoger aantal personen niet is toegestaan, tenzij aanvullende maatregelen voor die ruimte worden getroffen. Afhankelijk van het beleid van de plaatselijke brandweer bij het opstellen van de gemeentelijke gebruiksvergunningen kan deze nieuwe maatregel ook voor bestaande gebouwen gaan gelden.

Meer informatie over het Bouwbesluit is te vinden op de site van het ministerie van VROM.