Gemeente Breda

20-02-2002

Gemeente verbetert handhaving veiligheid.

Om de regels op het gebied van veiligheid nog beter te handhaven, wil de gemeente Breda jaarlijks ruim 226.000 euro (ongeveer 500.000 gulden) en voor 2002 eenmalig ruim 158.000 euro (ongeveer 350.000 gulden) beschikbaar stellen. Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor dit geld te gebruiken voor de uitvoering van vier actieprogrammas op het gebied van brandveiligheid, horeca, evenementen en risicovolle bedrijven. Ook wil het college de samenwerking tussen de diensten bij het verlenen van vergunningen en het toezicht en de handhaving verbeteren.

Zo komt er voor de horeca één ambtenaar die alle aanvragen voor vergunningen voor de horeca gaat coördineren. Doel is de horeca-ondernemer sneller te helpen doordat de verschillende procedures voor bijvoorbeeld de horecavergunning, de bouwvergunning en de gebruiksvergunning brandveiligheid beter op elkaar worden afgestemd. Om de informatievoorziening aan de horeca-ondernemer over benodigde vergunningen en procedures te verbeteren, werkt de gemeente aan een centrale databank voor de betrokken ambtenaren. Daarnaast wordt een ambtenaar belast met de coördinatie van de activiteiten van de verschillende diensten op het gebied van toezicht en handhaving. Deze diensten zullen samen een toezichts- en handhavingsplan moeten maken

De gemeente wil er ook op toezien dat de regels voor het organiseren en houden van evenementen beter worden nageleefd. Ook hier moet de uitvoering van de verschillende vergunningenprocedures goed op elkaar worden afgestemd. De gemeentelijke diensten hebben hierover afspraken gemaakt. Eén coördinerend ambtenaar ziet erop toe, dat deze afspraken ook worden nageleefd.

Een aantal ondernemers en bewoners van het stadshart heeft aangegeven niet tevreden te zijn over de manier waarop gemeente en politie met klachten over geluidsoverlast omgaan. Daarom heeft het college de afdeling Milieuzorg bedrijven opdracht gegeven samen met de andere betrokken afdelingen en de politie hiervoor een eenduidige gedragslijn op te stellen. Deze moet in mei van dit jaar op papier staan.

Tussen brandweer, de afdeling milieuzorg bedrijven en de afdeling Bouw- en woningtoezicht zijn al nieuwe afspraken gemaakt waar het gaat om de handhaving van regels voor risicovolle bedrijven. Deze afspraken worden nog vóór juni van dit jaar in een protocol vastgelegd.

Breda, 20 februari 2002