Gemeente Breda

20-02-2002

Gemeente Breda biedt kansen aan startende ondernemers

Het college van burgemeester en wethouders wil meer aandacht geven aan de startende ondernemer in Breda. Deze ondernemer vormt een belangrijke doelgroep voor het economisch beleid van Breda. De werkgelegenheidsgroei onder starters is in verhouding tot bestaande bedrijven groter. Dat vormt een van de hoofdredenen om te komen tot een Plan van Aanpak Startersbeleid. Daarnaast geven jonge bedrijven dynamiek aan een stad. De gemeente wil de komende jaren op verschillende gebieden acties ondernemen om de situatie van starters op de markt te verbeteren. Het geld wat hiervoor nodig is (e 480.000) wordt betaald uit de pot niet fysieke economie. Dit is een bijdrage van het ministerie van Economische Zaken in het kader van het Grote Stedenbeleid voor het verbeteren van het ondernemingsklimaat in een gemeente.

In het Benchmarkonderzoek van 2000 wordt Breda als een redelijk vriendelijke startersgemeente omschreven. Toch wil de gemeente proberen het klimaat nog verder te verbeteren. Scoorde de gemeente een 6,1 (landelijk gemiddelde was 5,9), dan wordt nu gekoerst op een 6,3 bij het volgende benchmarkonderzoek.
Het Plan van Aanpak Startersbeleid wordt binnenkort in het college besproken. Vooruitlopend hierop is een Starterskoffertje in de maak.

Koffertje
Het is voor een startende ondernemer niet altijd duidelijk welke instantie een starter met welke ondersteuning behulpzaam kan zijn. Een starterskoffertje is een hulpmiddel om die beginnende ondernemer op overzichtelijke wijze door de vele regelingen en instanties te leiden. Daarnaast wordt gedacht aan de digitale informatievoorziening door het inrichten van starterswebsite. Omdat op meerdere plaatsen, zoals bij de Kamer van Koophandel, starters terechtkunnen voor informatie werkt de gemeente nauw samen met deze instanties. Het koffertje zal straks bij de Kamer van Koophandel verkrijgbaar zijn.

Platform
Verschillende organisaties die zich bezig houden met startersbeleid hebben een Platform opgericht. In het Platform hebben naast de gemeente en de Kamer van Koophandel ook zitting Syntens, NV REWIN West-Brabant, Belastingdienst, ING Bank, Rabobank, ABN/AMRO bank, Deloitte & Touche, de Stichting Ondernemersklankbord (SKB), de Jonge Ondernemerssociëteit Breda (JOS) en Jong MKB West-Brabant. Dit Startersplatform werkt mee aan het realiseren van het Bredase startersbeleid en aan de samenstelling van het Starterskoffertje. Naar verwachting is het koffertje in de loop van maart beschikbaar.

Breda, 20 februari 2002