Vrije Universiteit Amsterdam

Overzicht | veb@dienst.vu.nl

---

Benoemingen aan de Vrije Universiteit

Per 1 februari 2002 zijn de volgende hoogleraren benoemd:

De heer dr. J.J.L.M. Bierens is benoemd tot hoogleraar Anesthesiologie, in het bijzonder de Urgentiegeneeskunde, bij het VU medisch centrum. Bewaking, herstel en behandeling van acuut bedreigde of ontregelde vitale functies staan centraal binnen de leerstoel, zowel op het gebied van onderzoek als (bij)scholing. Behalve anesthesiologen op operatiekamers, krijgen buiten de operatiekamers ook niet- anesthesiologen en anesthesiologen te maken met ontregelde vitale functies. Ze kunnen er overal in het ziekenhuis - of daarbuiten
- mee worden geconfronteerd. Bierens zal aandacht besteden aan de ontwikkeling en verspreiding van kennis, om de kwaliteit van de zorg op dit gebied te waarborgen. Joost Bierens (1954) was in 1983, voor zijn specialisatie tot anesthesioloog, als arts werkzaam bij de hulporganisatie Médecins Sans Frontières in Honduras. Na zijn specialisatie in Leiden volgde hij in Leuven een verdere opleiding tot urgentiearts. Vervolgens werkte hij zes jaar bij het St. Maartensgasthuis in Venlo en daarna was hij van 1996 tot 1999 in het Stuyvenberg-ziekenhuis te Antwerpen hoofd van de afdeling Intensive Care en van het Centrum voor Hyperbare Zuurstoftherapie. Vervolgens werkte Bierens in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam, tot hij in 2000 in het VUmc aan de slag ging. In 2001 werd hij hier afdelingshoofd ad interim Patiëntenzorg en management. Bierens is op verschillende manieren betrokken bij de ontwikkeling van de urgentiegeneeskunde in binnen- en buitenland.

De heer dr. J.M. Koot is benoemd tot hoogleraar Ontwikkelingspsychologie met inbegrip van de
Ontwikkelingspsychopathologie bij de Faculteit der Psychologie en Pedagogiek. Hans Koot (1950) promoveerde in 1993 in Rotterdam op het proefschrift Problem behavior in Dutch preschoolers. Van 1983 tot 1987 deed hij in Nijmegen onderzoek naar de sociaal-emotionele ontwikkeling van baby"s en peuters. Van 1988 tot 2002 werkte hij aan de afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zijn onderzoek op het gebied van de kinderpsychiatrische epidemiologie en de ontwikkeling van kinderen met lichamelijke aandoeningen leidde in 1999 tot een bijzonder hoogleraar-schap op het gebied van de Ontwikkelingspsychopathologie aan de EUR. Aan de VU zal Koot leiding geven aan de afdeling Ontwikkelingspsychologie. Zijn onderzoek zal zich richten op de normale en afwijkende sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen, jongeren en jong-volwassenen, met speciale aandacht voor het ontstaan en beloop van sociaal-emotionele vaardigheden en stoornissen en de rol van genetisch/biologische, sociale en culturele determinanten, processen en mechanismen daarin. Daarnaast verzorgt hij onderwijs op het gebied van de normale ontwikkeling en de ontwikkelingspsychopathologie.

Mevrouw dr.ir. H.C.W. de Vet is benoemd tot hoogleraar Klinimetrie bij het Instituut voor ExtraMuraal Geneeskundig Onderzoek (EMGO) van het VUmc. Riekie de Vet (1956) studeerde Humane Voeding in Wageningen en promoveerde in 1990 in Maastricht op het proefschrift The role of beta-carotene in cancer prevention. Epidemiological studies on cervical dysplasia. Ze was van 1981 tot 1999 werkzaam bij de Capaciteitsgroep Epidemiologie van de Universiteit Maastricht achtereenvolgens als UD en UHD. Na zich aanvankelijk te hebben gericht op het onderzoek naar de relatie tussen voeding en kanker, ging haar aandacht vanaf 1992 uit naar het klinisch epidemiologisch onderzoek. Het accent lag daarbij op effectiviteitstudies op het gebied van het bewegingsapparaat, met speciale aandacht voor de validiteit en betrouwbaarheid van uitkomstmaten. Mevrouw de Vet werd in 1999 programmaleider van het onderzoeksprogramma Aandoeningen van het bewegingsapparaat binnen het Instituut voor Extramuraal Geneeskundig Onderzoek (EMGO) van het VUmc. De strategische leerstoel Klinimetrie moet een bijdrage leveren aan de kwaliteit van "het meten" binnen de geneeskunde. Niet alleen het meten van allerlei aspecten van ziekte en gezondheid, maar ook van de determinanten die erop van invloed zijn. Ook het combineren van metingen in één onderzoek of in een meta-analyse krijgt aandacht. De Vet zal zich daarom meer op de methodologie dan op de inhoud van de metingen richten. Haar werk beperkt zich niet tot aandoeningen van het bewegingsapparaat, maar staat ten dienste van het hele VUmc.

De heer dr. H.A. Verhoef is benoemd tot hoogleraar Bodemecologie bij de Faculteit der Aard- en Levenswetenschappen. Hij zal zich richten op de experimentele analyse van de interacties tussen bodemorganismen in relatie tot stofstromen. De nadruk ligt op de regulerende mechanismen die een rol spelen bij de diversiteit en stabiliteit van bodemlevensgemeen-schappen. Identificatie en karakterisering van (sleutel)soorten met behulp van moleculair-biologische methoden en technieken zijn daarbij cruciaal. Zo maakt de toepassing van stabiele isotopen het mogelijk directe verbanden te leggen tussen stofstromen en de daarbij betrokken organismen. De zo verkregen fundamentele kennis zal worden ingezet om de effecten van menselijk beïnvloede (mondiale) veranderingen te analyseren. Het gaat dan om processen als vernatting, verdroging, vermesting en temperatuurstijging. Doel is te komen tot een bodembiologisch programma waarin bodemecologie wordt geïntegreerd met elementen vanuit de bodemmicrobiologie, hydrologie en bodemkunde. Herman Verhoef (1946) promoveerde aan de VU in 1978 op het proefschrift An ecological study on water relations in Collembola. Hij verrichtte onderzoek in Frankrijk (CNRS; Laboratoire d"Écologie Générale; Brunoy) en Engeland (Westfield College, University of London). Verhoef werd in 1986 UHD Ecofysiologie van dieren en in 1992 UHD Bodembiologie. Binnen diverse EU-projecten verrichtte hij onderzoek naar de effecten van klimaat en stikstofdepositie op bodemchemie, bodemprocessen en bodemorganismen. Verder begeleidde hij bodemecologisch onderzoek in Indonesië en Jamaica, samen met collega"s van de Faculteit der Aardwetenschappen. Met de afdeling Microbiële Fysiologie loopt nu onderzoek op het gebied van de Microbiële ecologie.

---

2002-02-19 / pb 2.013.0 / AS