COBRA MUSEUM

Cobra Museum en Van Stuijvenberg gaan uit elkaar.

Het bestuur van het Cobra Museum voor Moderne Kunst Amstelveen en de Cobra verzamelaar J. Karel P. van Stuijvenberg hebben geen overeenstemming kunnen bereiken over de verwerving van een deel van diens Cobra verzameling door het museum.

Sinds het Cobra Museum in Amstelveen ruim zes jaar geleden werd geopend -en het op bruikleenbasis de beschikking kreeg over de verzameling van Van Stuijvenberg- heeft het zich gericht op de verwerving van een eigen collectie. In dat streven werd het Cobra Museum vanaf de oprichting gesteund door de gemeente Amstelveen en vanaf begin 2001 mede door de SponsorBingo Loterij. De financiële steun van de SponsorBingo Loterij, ruim 3,9 miljoen euro verspreid over 7 jaar, maakte het voor het museum mogelijk om ook een bod uit te brengen op een deel van de collectie van Van Stuijvenberg. Hoewel het de inzet was van beide partijen om een deel van de collectie een permanent onderkomen te geven in het museum, kon geen overeenstemming worden bereikt over de prijs. Met de heer Van Stuijvenberg wordt overlegd over de wijze van beëindiging van de bruikleenovereenkomst.

In de komende tijd zal het museum haar collectioneringsbeleid intensiveren via aankopen en het verwerven van langdurende bruiklenen. Voor het expositiebeleid van het Cobra Museum heeft deze ontwikkeling nauwelijks consequenties. Naast de Cobra-presentaties van wisselende samenstelling en exposities van tijdgenoten (zoals van de kunstenaars van Vrij Beelden en Creatie, waarvan het museum eveneens een eigen collectie bezit) blijft het museum zeer actief in het houden van wisselende tentoonstellingen van kunst uit de tweede helft van de vorige eeuw.

(Voor eventuele nadere toelichting: de heer T. Winkelman, tel.
070-4161616).

21 feb 02 09:53