Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

CNV Steen en glas is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

21-02-2002

Meer loon, betere kansen, vervroegd pensioen en betere arbeidsomstandigheden in beton

In de nieuwe cao voor de 10.000 werknemers in de betonindustrie wil CNV Steen en glas op 1 maart in een eenjarige cao een loonsverhoging van 3,75 procent. Andere prioriteiten van de vakgroep zijn: employability, verbetering van de arbeidsomstandigheden en vakbondswerk in de onderneming. Verder wil CNV Steen en glas afspraken over vervanging van de vut door vervroegd pensioen.

De bond wil dat door de werkgevers aangeboden opleidingen zoveel mogelijk buiten de bedrijfstak worden erkend. Dit om de overstap naar andere bedrijfstakken makkelijker te maken. Kennis en vaardigheden van werknemers moeten worden erkend via erkenning van verworven competenties. Daarnaast moeten werknemers die een opleiding van de BFBN of de Betonvereniging met goed gevolg afsluiten een diplomatoeslag krijgen.

Arbeidsomstandigheden
Alhoewel de betonindustrie op weg is om de arbeidsomstandigheden te verbeteren, moet er nog veel gebeuren. Daarom wil CNV Steen en glas verdere afspraken om lichamelijk zwaar werk te beperken, schadelijk geluid te bestrijden en blootstelling aan respirabele kwarts te voorkomen.

Vut en prepensioen
De bond wil de vut vervangen door vervroegd pensioen. Werknemers moeten op 61-jarige leeftijd met pensioen kunnen gaan met een pensioenuitkering van 80 procent netto. Voor werknemers van 55 jaar en ouder moet er een overgangsregeling komen. Zij moeten nog vervroegd kunnen uittreden op 60 jaar. Werknemers tussen de 52,5 en 55 jaar moeten vervroegd kunnen stoppen en 60,5 jarige leeftijd, terwijl werknemers tussen de 50 en de 52,5 jaar op 61 jaar moeten kunnen uittreden. De uitkering moet 80 procent van het laatst verdiende loon zijn. Daarnaast moeten werknemers kunnen bijsparen voor òf een hogere pensioenuitkering òf eerder dan 61 jaar stoppen met werken.

Ook wil de bond dat per bedrijf één vakbondskaderlid betaald het vakbondswerk kan verrichten.

De onderhandelingen beginnen op 27 februari, daarna volgen 13 maart en 5 april

Houten, 21 februari 2002

Nadere inlichtingen:

Gert Jan den Besten (cao-onderhandelaar CNV Steen en glas) 026 - 495 53 22
Jan Immerzeel (persvoorlichting)
030 - 6 348 241