Gemeente Enschede

47 Miljoen euro voor werkloosheidsbestrijding
Enschede, 20 februari 2002
De gemeente Enschede gaat 47,3 miljoen inzetten voor de reïntegratie van werkloze werkzoekenden. Na jaren van forse groei lijkt het economisch tij zich te keren. Naar verwachting zal de landelijke daling van het aantal bijstandsgerechtigden sterk afnemen en het aantal Enschedese bijstandsgerechtigden zelfs toenemen. Het geld voor de werkloosheidsbestrijding is grotendeels afkomstig van het Rijk.

De gemeente heeft haar plannen voor de werkloosheidsbestrijding uitgewerkt in het 'Arbeidsmarktoffensief 2002'. In dit beleidsplan wordt een keur aan maatregelen voorgesteld voor de reïntegratie in het arbeidsproces: van zorgtrajecten, sociale activering en gesubsidieerde arbeid tot scholing en arbeidsgerichte trajecten.

Van de beschikbare gelden wordt 12,5 miljoen ingezet voor de begeleiding, scholing en activering van ongeveer 1500 bijstandsgerechtigden en de arbeidsmarkttoeleiding van 200 mensen met een WW of WAO-uitkering.
Bovendien werkt de gemeente aan de arbeidsmarktintegratie van niet-uitkeringsgerechtigden en mensen met een uitkering volgens de Algemene nabestaandenwet die graag willen werken, maar niet zelfstandig een baan kunnen vinden.
Daarnaast wordt 34,8 miljoen aangewend voor de subsidiëring van premies, loonkosten en subsidies van ruim 2400 mensen met een gesubsidieerde baan (Wiw-werkervaringsplaatsen, Wiw-dienstbetrekkingen, In- en doorstroombanen).

Met het Arbeidsmarktoffensief moet het aantal bijstandsgerechtigde huishoudens in de stad met 540 verminderen. De aanpak is vooral gericht op vrouwen, allochtonen en bewoners van de investeringswijken Deppenbroek, Laares-West, Mekkelholt, Pathmos, Roombeek/Roomveldje, Stevenfenne en Wesselerbrink. Daarnaast gaat de aandacht uit naar specifieke doelgroepen zoals jongeren, verblijfsgerechtigden en potentiële zelfstandigen.


---