Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

http://www.minszw.nl

MIN SZW: Inzet niet-artsen bij WAO-keuring landelijk ingevoerd

Nr. 2002/19
21 februari 2002

Inzet niet-artsen bij herkeuring voor WAO landelijk ingevoerd

De inzet van niet-artsen, zoals psychologen en fysiotherapeuten, bij de herkeuring van mensen die al een WAO-uitkering hebben, zal landelijk worden ingevoerd. Zo wordt meer capaciteit vrijgemaakt voor de WAO-keuringen.

Dit schrijft staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer bij de aanbieding van een evaluatie van de experimentele inzet van niet-artsen bij de herkeuring van WAO-gerechtigden. De evaluatie is uitgevoerd in opdracht van het Uitvoeringsorgaan werknemersverzekeringen (UWV).

De belangrijkste conclusie van het onderzoek is dat niet-artsen, werkend onder directe verantwoordelijkheid van een verzekeringsarts, kunnen worden ingezet bij de herkeuring van mensen met een WAO-uitkering. Deze herkeuringen vinden plaats nadat iemand een jaar arbeidsongeschikt is en vervolgens iedere vijf jaar. Niet-artsen kunnen een bijdrage leveren aan het wegwerken én voorkomen van achterstanden bij de keuringen. Ook blijkt dat de inzet van niet-artsen geen andere resultaten oplevert dan wanneer de keuringen worden uitgevoerd door verzekeringsartsen.

Staatssecretaris Hoogervorst zal het UWV vragen om samen met de Inspectie Werk en Inkomen een werkwijze te ontwikkelen waarbij de niet-arts werkt onder verantwoordelijkheid van een verzekeringsarts. Op basis van een grondige analyse moet onderscheid worden gemaakt tussen de taken die de verzekeringsarts zelf moet verrichten en de taken waarbij hij zich kan laten bijstaan door anderen.

Daarnaast is staatssecretaris Hoogervorst van mening dat de herbeoordeling van WAO-gerechtigden die deelnemen aan reïntegratie-activiteiten kan worden uitgesteld tot het einde van die activiteiten. Hiermee worden mogelijke belemmeringen voor reïntegratie weggenomen.


---

--
De volledige tekst van de brief staat op de internetsite van het ministerie van SZW: www.szw.nl (klikken op 'Officiële publicaties' in de rechter knoppenbalk).

21 feb 02 11:41