Milieudefensie

Persbericht

Al 28.000 potjes biologische Hak besteld Bonduelle gaat biologisch, Hak blijft achter

Amsterdam, 21 februari 2002 --- Conservenfabrikant Bonduelle heeft gehoor gegeven aan de oproep van Milieudefensie om met biologische producten te komen. Binnen enkele maanden zal Bonduelle biologische groenten in glas op de Nederlandse markt brengen. Hak, concurrent van Bonduelle, laat het nog afweten. Reden voor Milieudefensie om vanaf december vorig jaar consumenten op te roepen gezamenlijk biologische appelmoes bij Hak te bestellen. Tot nu toe zijn er al ruim 28.000 potjes appelmoes besteld. Nog dagelijks komen er bestellingen binnen en meedoen kan nog steeds. Bestellen is niet vrijblijvend, mensen betalen hun bestelling vooruit.

Vanaf vrijdag 22 februari plaatst Milieudefensie een persiflage op de bekende TV-spot van Hak met Martine Bijl als advertentie in landelijke dagbladen. Op vrijdag 29 maart krijgt Hak de reuzenbestelling aangeboden. Milieudefensie gaat ervan uit dat Hak de bestelling accepteert en een biologisch product op de markt gaat brengen. Mocht dat niet zo zijn, dan voert Milieudefensie de druk op het bedrijf verder op.

Onder de bestellers van de Hak-biologische appelmoes bevinden zich politici Marijke Vos (GroenLinks) en Dick Stellingwerf (ChristenUnie), de Tweede-Kamerfractie van de SP, Kooistra Supermarkt in Bolsward, Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK, de organisatie van jonge boeren), de Waddenvereniging en diverse Provinciale Milieufederaties.

Er komen steeds meer biologische producten op de markt, maar veel bekende merken laten het nog afweten. Om een doorbaak voor de biologische landbouw te bewerkstelligen, is het noodzakelijk dat ook de A-merken biologisch gaan produceren. Deze merken hebben samen zeventig procent van de voedselmarkt in handen.

Milieudefensie is sinds juli 2000 in gesprek met tien bekende merken, waaronder Hak, Bonduelle, Campina en Friesche Vlag over de introductie van biologische producten onder hun merknaam. Bonduelle heeft inmiddels aangekondigd binnen enkele maanden met vijf verschillende biologische groenten in glas op de Nederlandse markt te komen. Daarmee is Bonduelle het eerste A-merk dat biologische groenten in glas in Nederland op de markt brengt. Campina en Friesche Vlag verkopen al biologische zuivelproducten.

Biologische producten, herkenbaar aan het EKO- keurmerk, worden geproduceerd zonder gebruik van chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen, kunstmest of genetische manipulatie en zijn daardoor beter voor het milieu.