Gemeente Breda

21-02-2002

Ingrijpende wijziging onderhoudswerkzaamheden op hoofdwegen in Breda

De gemeente Breda gaat het komende jaar bijna twintig hoofdwegen ingrijpend schoonmaken. Daarbij wordt een geheel andere werkwijze gehanteerd dan tot nu toe gebruikelijk was. Belangrijk kenmerk is dat deze hoofdwegen tijdelijk worden afgesloten, omdat alleen zo goed en vooral veilig gewerkt kan worden. Deze werkwijze wordt voortaan jaarlijks herhaald.

Door het toegenomen verkeer kan de dienst Stadsbeheer de dagelijkse onderhoudswerkzaamheden op dit soort wegen niet meer op de normale manier uitvoeren. Te denken valt aan het schoonmaken van goten en parkeerplaatsen, het schoonzuigen van straatkolken en het snoeien van bomen. Behalve rijdend verkeer belemmeren ook geparkeerde autos de toegankelijkheid van schoon te maken plekken. Normale werkmethoden zijn niet meer toereikend voor dit soort onderhoud. Resultaat is dat in de loop der jaren steeds meer plekken behoorlijk vervuild zijn geraakt. Door werkzaamheden die normaal los van elkaar op verschillende tijdstippen plaats vinden te koppelen (integraal werken) kunnen op dit soort wegen grote voordelen worden bereikt, mits de straten worden afgesloten.

Er is nog een andere reden om dit werk anders aan te pakken. Steeds hogere eisen worden gesteld aan veilig werken op straat als het gaat om onderhouds- en reparatiewerkzaamheden. Om onderhoudspersoneel veilig te kunnen laten werken moeten steeds vaker veel arbeidstijd kostende verkeersmaatregelen worden genomen om van oorsprong eenvoudige werkzaamheden uit te kunnen voeren. Alleen een algehele afsluiting maakt veilig en ook rendabel werken nog mogelijk.

Om ervoor te zorgen dat de straten zoveel mogelijk autovrij zijn worden omwonenden en aanliggende bedrijven tijdig verzocht hun autos elders te parkeren. De effecten zijn tot nu toe veelbelovend. Ook het werken buiten de spitsuren (09.00-16.00 uur) blijkt tot weinig echte overlast te leiden.

Mede afhankelijk van de verdere ervaringen in de komende maanden zullen werkplanningen en werkmethodes, waar nodig en mogelijk, worden aangepast.

Enkele wegen en straten die op deze manier onderhouden worden zijn de Mauritssingel, Tramsingel, Baronielaan, Beverweg, Ignatiusstraat, Westerhagelaan, Heksenwiellaan, Belcrumweg, Speelhuislaan, Oosterhoutseweg en de Mastbosstraat.

Breda, 21 februari 2002