MKB-Nederland

MKB Nieuws, bericht

21-02-2002
Barcelona-top moet economische EU-ambities nieuw leven inblazen

MKB-Nederland ondersteunt met kracht de brandbrief die de vier Europese koepelorganisaties van werkgevers vandaag aan de Europese regeringsleiders hebben gestuurd. De gezamenlijke Europese werkgevers vrezen dat de economische hervormingen, zoals in Lissabon afgesproken, ernstig worden vertraagd. Het is de eerste keer dat een dergelijk breed front een appel doet aan de Europese Raad.

De Europese koepelorganisaties UEAPME en EuroCommerce vertegenwoordigen zo\'n 15 miljoen ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf. MKB-Nederland, de grootste
werkgevers/ondernemersorganisatie in Nederland, is lid van beide organisaties. De twee andere ondertekenaars zijn UNICE en EuroChambres, die respectievelijk het grootbedrijf en de Kamers van Koophandel vertegenwoordigen.

In 2000 hebben de Europese regeringsleiders in Lissabon vastgelegd dat de EU binnen tien jaar de meest concurrerende en dynamische kenniseconomie ter wereld\' moet worden. Afgaand op de traagheid en de stroperigheid waarmee de noodzakelijke economische hervormingen worden doorgevoerd, ziet MKB-Nederland deze ambitie niet gerealiseerd. Nu al is behoorlijke vertraging opgetreden t.a.v. de vereenvoudiging van wet- en regelgeving, het opzetten van kaderwetgeving voor openbare aanbestedingen, de liberalisering van de energiemarkt, het verkrijgen van Europese octrooi en de flexibilisering van de arbeidsmarkt. MKB-Nederland vreest dat ook het tienpuntenplan voor het mkb -het zgn.Handvest voor kleine bedrijven- dat in 2000 is Lissabon is ondertekend, een zelfde lot is beschoren. Dit Handvest moet het mkb voorzien van impulsen voor de verdere professionalisering van het ondernemerschap en het gebruik van ict. Aanstaande zaterdag wordt de voortgang op dit terrein besproken door de Europese ministers verantwoordelijk voor het mkb en economische zaken. MKB-Nederland hoopt dat dan de vaart er weer in komt.
Een goede ontwikkeling acht MKB-Nederland dat er nu jaarlijks nationale voortgangsrapporten tot stand komen. Dit zou echter op een structurele wijze en met "rapportcijfers" per land moeten gebeuren ("bench-marking"), teneinde vrijblijvendheid te voorkomen.

Uitermate belangrijk is de toezegging van de regeringsleiders om de technologische vernieuwing in het mkb grondig aan te pakken. Volstrekt haaks hierop staat dat uitgerekend het mkb-budget binnen het succesvolle Europese Craft\'-programma dreigt te worden gekort. MKB-Nederland vraagt de Nederlandse overheid zich met klem hiertegen te verzetten.

Informatie: U. Schröder