DEFACTO

Speciale leermethode ontwikkeld voor rokende gehandicapten

P E R S B E R I C H T

Speciale leermethode ontwikkeld voor rokende gehandicapten Cursus helpt mensen met verstandelijke handicap bij stoppen met roken

Den Haag/Sliedrecht, 21 februari 2002 - 'Zorg voor jezelf. Rook niet!' is de titel van de cursus stoppen met roken voor mensen met een verstandelijke handicap. DEFACTO Rookvrij heeft de cursus samen met Bureau Edubooks en Training speciaal voor deze doelgroep ontwikkeld. Vandaag is het startschot voor de cursus gegeven: het eerste exemplaar is uitgereikt aan de heer Bottelier, voorzitter van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland. Dit vond plaats bij ASVZ Zuid West, locatie Merwebolder, een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke handicap in Sliedrecht.

Onder mensen met een verstandelijke handicap wordt veel gerookt. Dit komt onder andere doordat het een van de weinige dingen is die zij zelf kunnen beslissen. Daarnaast hebben ze een beperkt abstractievermogen, maken kleinere leerstappen en hebben minder leesvaardigheden waardoor zij relatief weinig lezen. Daardoor maken zij hun keuzes over het algemeen minder bewust.

Opzet cursus
De cursus stoppen met roken voor mensen met een verstandelijke handicap bevat veel tekeningen en is opgebouwd uit kleinere leerstappen. De inhoud bestaat uit eenvoudige teksten met korte zinnen, veel herhalingen, een groter lettertype, maar is daarbij niet te kinderachtig. Na elke paragraaf volgt een samenvatting. De cursus heeft verschillende leeslijnen: de cursisten kunnen op diverse manieren door de informatie heen, bijvoorbeeld alleen de samenvattingen lezen, alleen de tekeningen bekijken of de tekst lezen en de tekeningen als illustratie gebruiken. De tekeningen zijn dus niet puur illustratief, maar ook bedoeld als leeslijn.

De cursus start met een introductiebijeenkomst, gevolgd door drie voorbereidingsbijeenkomsten. In die voorbereidingsbijeenkomsten moeten de cursisten bewust worden van het feit dat ze willen stoppen. Pas als dat bewustzijn er is, kan daadwerkelijk met de cursus worden gestart en is de kans dat ze echt stoppen met roken groter. Na de voorbereidingsbijeenkomsten volgen tien lessen, waarvan de laatste een afsluitende bijeenkomst is. De duur van de bijeenkomsten is ongeveer 2 uur, maar is afhankelijk van het aantal deelnemers, dat ongeveer vier per groep is.
Het materiaal bestaat uit een cursusmap voor de cursusleider, een map voor de cursisten en een poster en folders als promotiemateriaal. Ook de informatie voor de cursusleider is eenvoudig en helder opgezet. Elke instelling bepaalt zelf wie de meest geschikte medewerker is om de cursus intern te verzorgen en wanneer en hoe vaak de cursus wordt gegeven.

150 instellingen
DEFACTO stuurt het cursusmateriaal binnenkort ter kennismaking naar 150 instellingen voor mensen met een verstandelijke handicap. Daarna zijn de cursusmappen tegen betaling bij te bestellen. De heer Bottelier van de VGN gaf aan blij te zijn met de cursus: 'Er zijn veel mogelijkheden om hulp te zoeken bij stoppen met roken. Maar juist voor de mensen met een verstandelijke handicap is het belangrijk hen een extra steuntje in de rug te geven. Dit cursusmateriaal is daar een prima middel voor.'

Initiatief
De cursus is ontstaan op initiatief van Stichting Pluryn, een instelling voor mensen met een verstandelijke handicap in Groesbeek. Wilco de Schouwer van Bureau Edubooks en Training en voormalig medewerker van Pluryn en Wilna van Bruggen, medewerker van Pluryn, signaleerden dat bij de bewoners van Pluryn behoefte bestaat aan hulp bij stoppen met roken. Zij informeerden vervolgens bij DEFACTO of er ondersteuningsmiddelen waren voor deze groep. Dit bleek niet het geval te zijn. Vervolgens is samen met DEFACTO deze speciale cursus ontwikkeld. Trudy Prins, directeur van DEFACTO, is blij met dit nieuwe initiatief: 'Wij vinden het belangrijk om op alle fronten ondersteuning te bieden bij stoppen met roken. Toen wij hoorden dat voor deze groep mensen geen goede ondersteuning was, wilde wij graag meewerken aan dit project. Deze cursus kan mensen met een verstandelijke handicap helpen bewust te worden van de nadelen van het roken, zodat ze ook bewust stoppen met roken. Overigens is de cursus door de eenvoudige opzet ook goed te gebruiken voor mensen die de Nederlandse taal niet volledig beheersen.'

Noot voor de redactie,