Gemeente Utrecht

Merendeel ondervraagde Utrechters vindt Referendum over Stationsgebied goed initiatief

Merendeel ondervraagde Utrechters vindt Referendum over Stationsgebied goed initiatief

Van 475 ondervraagde Utrechtse burgers vindt 77% het een goed initiatief dat de bevolking kan kiezen tussen twee plannen voor de ontwikkeling van het Stationsgebied. Een minderheid (17%) vindt dat niet en 6% weet het niet.

Het college laat in de aanloop naar het referendum regelmatig onderzoek verrichten, om te peilen wat de kennis en houding van inwoners bij dit onderwerp zijn. Dit eerste onderzoek is verricht door de Amsterdam School of Communications Research (ASCOR) van de Universiteit van Amsterdam.

Een steekproef van 475 inwoners kreeg telefonisch verschillende vragen over (de inhoud van) het referendum voorgelegd. De belangrijkste uitkomsten zijn:


* 57% van de ondervraagden weet dat er binnenkort een referendum wordt gehouden;


* 46% geeft het juiste antwoord op de vraag waar dat over gaat;

* 21% weet wanneer het referendum gehouden wordt;

* 61% vindt het onderwerp van het referendum heel belangrijk; 25% een beetje belangrijk; 13% onbelangrijk en 2% weet niet;


* zowel bij plan 1 als plan A zegt circa 25% (ongeveer) te weten wat de inhoud is;


* gevraagd naar een voorkeur geeft 22% plan 1 aan, eveneens 22% plan A, 40% weet niet, 11% heeft geen voorkeur, 5% geeft geen van beide aan.


* 80% heeft meer informatie nodig om een keuze tussen de plannen te kunnen maken.


* 60% van de ondervraagden zegt zeker te gaan stemmen, 26% misschien, 9% zeker niet, 5% weet het niet;


* 49% heeft vertrouwen dat de gemeenteraad de uitslag van het referendum overneemt, 33% niet, 18% weet het niet.

Tenslotte is 85% van de ondervraagden van mening dat het referendum een goed middel is om de burgers bij belangrijke politieke onderwerpen te betrekken.

De gemeenteraad behandelt op 21 februari de referendabele plannen voor het Stationsgebied en op 7 maart a.s. het startdocument voor het referendum. Daarna zal, als een onderdeel van de informatiecampagne, het Infocentrum Stationsgebied op 11 maart a.s. officieel de deuren openen aan Vredenburg 90 (voormalig VVV-kantoor). Meer informatie is te vinden op de sites www.stationsgebied.nl en www.utrechtreferendum.nl.