Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 6 MAART 2002: DIERENBESCHERMING VRAAGT AANDACHT VOOR DIERENWELZIJN

Niet alle inwoners van de omliggende gemeenten brengen op 6 maart 2002 hun stem uit. De vele dieren die in onze gemeenten wonen, kunnen zelf niet opkomen voor hun rechten. De Dierenbescherming afdeling Utrecht en omstreken heeft in september 2001 middels een brief alle gemeenteraadsfracties gevraagd om tien speerpunten over dierenwelzijn op te nemen in hun verkiezingsprogramma. Op de PvdA in Maarssen en Groen Links Nieuwegein na, is er echter door geen enkele regionale politieke partij gereageerd op dit verzoek. Bij beleidsbepaling, ook op lokaal niveau, is aandacht voor dieren, hun welzijn en hun gezondheid, van groot belang. Hierbij moet de eigenwaarde van het dier als uitgangspositie gelden.

De Dierenbescherming heeft vorig jaar een folder ontwikkeld met daarin tien speerpunten voor het dierenwelzijn in onze gemeenten. Hierin werd de politieke partijen gevraagd, bij de vaststelling van hun programma rekening te houden met dierenwelzijn. Zo zou de aanleg van meer hondenuitlaatplaatsen de overlast van hondenpoep aanzienlijk reduceren en zouden onkruidbestrijdings- en houtverduurzamingsmiddelen gifvrij moeten zijn. Tevens moet rekening gehouden worden met gemeentewerkzaamheden tijdens het voorjaar en het broedseizoen. Dit alles om de natuurlijke balans niet te verstoren. Ook moet plezierjacht op gemeentegrond worden verboden en zouden evenementen met dieren, zoals een circus, niet binnen moeten worden gehaald.

Alle gemeenten zijn wettelijk verplicht om dierenwelzijn in hun portefeuille op te nemen en hebben als taak de vele dieren binnen haar grenzen te beschermen. Hierin is een financiële ondersteuning voor opvangcentra niet afdoende, maar moet de gemeente ook als voorbeeld optreden door o.a. het serveren van scharrel- en biologische producten bij eigen recepties en andere interne activiteiten.

De teleurstelling bij de Dierenbescherming is groot, dat op twee na, geen van alle lokale politieke partijen de moeite heeft genomen te reageren op hun schriftelijk verzoek. Heeft het welzijn van de dieren geen prioriteit, of is het aan de oplettende burger zelf om te contoleren of dierenwelzijn wel of niet is opgenomen in de partijprogramma's?

Met het oog op de MKZ-crisis van vorig jaar, wil de Dierenbescherming alle inwoners van deze regio vragen zich bewust te zijn van de positie en invloeden van de politiek ten aanzien van dierenwelzijn en hiermee rekening te houden wanneer ze op 6 maart hun stem gaan uitbrengen.

(EINDE BERICHT)



Ingezonden persbericht