Gemeente Deventer

Ondertekening manifest ruimtelijke ontwikkeling Stedendriehoek

De colleges van burgemeester en wethouders van Apeldoorn, Deventer, Gorssel, Voorst en Zutphen hebben op 19 februari het 'Manifest stedelijk netwerk Stedendriehoek' ondertekend. Daarmee verklaren de bestuurders dat zij samen naar oplossingen zullen zoeken voor de ruimtelijke ontwikkeling in de Stedendriehoek. Basis voor die verdere ontwikkeling is de discussienota 'Ruimtelijke Perspectieven Stedendriehoek', die nu openbaar is.

De officiële handeling van de vijf colleges vindt haar oorsprong in de Vijfde nota over de Ruimtelijke Ordening. In deze nota is de Stedendriehoek aangewezen als een regionaal stedelijke netwerk waarbinnen de verstedelijking in de regio moet worden gebundeld. Het Rijk vraagt van de gemeenten in het stedelijk netwerk nauwe bestuurlijke samenwerking en gemeenschappelijke keuzen voor de ruimtelijke inrichting van de Stedendriehoek.

Een intensieve discussie, in het najaar 2001 gestart, tussen de betrokken partijen heeft geleid tot een discussienota met ruimtelijke perspectieven voor de Stedendriehoek tot 2030. De betrokken partijen zijn de besturen van de vijf Stedendriehoek-gemeenten met voortdurende betrokkenheid van de provincies Gelderland en Overijssel en het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM). Het manifest geeft op hoofdlijnen de strategische keuzen voor de lange termijn weer.

Tijdens de bestuurlijke discussie zijn twee perspectieven ontwikkeld die de titel 'Blauwe Stedendriehoek' en 'Groene Valleistad' hebben meegekregen.

Wilt u het manifest lezen dan kunt u in de kolom hiernaast bij stedendriehoek het manifest downloaden (58 pagina's). Ook vindt u er de kwestiekaart.