Verbond van Verzekeraars

Stichting Implementatie GIDI:Gezamenlijke aanpak overtuigt intermediair

De GIDI bewijst nu al zijn waarde in het streven naar imago- en kwaliteitsverbetering. Dat zei Johan van der Schoot (voorzitter Commissie Intermediaire Distributie van het Verbond) vorige week tijdens de themamiddag van de Stichting Implementatie GIDI (Gedragscode Informatieverstrekking Dienstverlening Intermediair). In totaal hebben zich inmiddels 49 verzekeraars bij de stichting aangesloten.

De GIDI geldt sinds 1 januari 2002 in de dienstverlening tussen assurantie-intermediairs en hun klanten. Tussenpersonen die zijn aangesloten bij de overkoepelende tussenpersonenorganisaties NBVA of NVA zijn via het lidmaatschap automatisch gebonden aan de gedragscode, maar dat geldt niet voor het niet-aangesloten intermediair. Om ook deze tussenpersonen te overtuigen van het belang van de GIDI, hebben verzekeraars begin december het initiatief genomen tot het oprichten van de Stichting Implementatie GIDI, die het niet-georganiseerde intermediair gezamenlijk gaat benaderen. Het bestuur van de stichting is samengesteld uit leden van de Commissie Intermediaire Distributie van het Verbond; voorzitter is Willem van Es (Nationale-Nederlanden).

Collectieve aanpak voorkomt irritaties
Tijdens de themamiddag gaf Van der Schoot aan dat een gezamenlijke aanpak tot het benaderen van het ongeorganiseerde intermediair voorkomt dat elke maatschappij individueel dezelfde vragen gaat stellen aan de tussenpersonen waarmee hij werkt, wat tot onnodige werkzaamheden en irritatie zou kunnen leiden. Een collectieve aanpak kan bovendien de druk vergroten in eigen kring en op het intermediair. De stichting stelt in het kader van de GIDI drie eisen aan het intermediair: een verplichte beroepsaansprakelijkheidsverzekering, aansluiting bij het Klachteninstituut Verzekeringen en het hanteren van de Advieswijzer, waarin de tussenpersoon inzicht verschaft aan de consument over zijn dienstverlening. Volgens Willem van Es werken steeds meer tussenpersonen volgens de GIDI: sinds begin dit jaar is er bij het Klachteninstituut Verzekeringen een sterke groei in aanmeldingen; de laatste maanden hebben zich 1.300 ondernemers vrijwillig aangemeld. Voor de Advieswijzer is de ervaring dat veel intermediairs wel bereid zijn hiermee te werken, maar hun weg nog moeten vinden. De stichting wil daarom dit kwartaal de Advieswijzer in de vakpers promoten. Tevens heeft de stichting een mailing uitgestuurd naar alle 24.400 ingeschreven assurantietussenpersonen uit het SER-register. Daarin wordt enerzijds informatie gegeven over de inhoud en het doel van de GIDI; anderzijds wordt gevraagd naar informatie over het al dan niet volgen van de eisen van de GIDI. Het streven is om per 1 oktober een beeld te hebben van het aantal actieve assurantietussenpersonen dat bereid is de GIDI te onderschrijven.

Vooral het eerste jaar van haar bestaan wil de stichting veel werk verzetten; daarna wordt die rol beperkter. De stichting houdt de aangesloten verzekeraars periodiek op de hoogte. Binnenkort wordt tevens een website gelanceerd. Verzekeraars die nog niet zijn aangesloten bij de stichting, kunnen zich aanmelden bij Annette van de Wetering, telefoon 033-2542017, e-mail: gidi@atriserv.nl.

Bondig, februari 2002