Gemeente Tilburg

20-2-2002
Voorlopig ontwerp Pieter Vreedeplein vastgesteld

De architectenbureaus Bonell i Gil en Bedaux en de Brouwer kunnen het voorlopig ontwerp voor het Pieter Vreedeplein verder uit gaan werken. Dat heeft het college van B&W besloten. Het voorlopig ontwerp is uitgangspunt voor het uit te werken definitief ontwerp en de aanpassing van het bestemmingsplan, met dien verstande dat de in- en uitgang van de parkeergarage aan de Telegraafstraat zal komen te liggen.

In de ontwerpen hebben de architecten voor de plannen direct rond het Pieter Vreedeplein gezocht naar een nog sterkere relatie met de bestaande omgeving. Daarvoor zijn drie hoogteaccenten geïntroduceerd:
- Een woontoren aan het plein, Daarmee wordt een relatie gezocht met de torens van de kerk aan het Heuvelplein.

- Een woontorentje op het uiteinde van de City Center Passage. Met dit torentje wordt een zichtrelatie tussen de Heuvelstraat en het nieuwe Pieter Vreedeplein tot stand gebracht.

- Een woontorentje in de Telegraafstraat dat het nieuwe bouwblok afsluit. Daarmee komt er een duidelijk oriëntatiepunt in de Telegraafstraat .
Door het creëren van deze hoogteaccenten en het respecteren en herintroduceren van het rechthoekige stratenpatroon van de oude stad voegt het plan zich op een zeer natuurlijke wijze in de bestaande omgeving. Er ontstaat een nieuw besloten stedelijk plein met ruimte voor enerzijds activiteiten en anderzijds rust en groen. Via ruime doorgang richting Telegraafstraat/Magazijnstraat komt er een verbinding naar het plandeel Spoorlaan en de Stationszone. Voor dit plandeel wordt momenteel door bureau Coenen gewerkt aan verdere voorstellen.

Het voorlopig ontwerp was eerder al, op 12 november 2001 in een informele bijeenkomst gepresenteerd aan de leden van de toenmalige raadscommissies ROV en EFGB. Op 25 februari zal de raadscommissie verder praten over het plan. Buurtbewoners en direct betrokkenen worden in maart tijdens een bijeenkomst geïnformeerd over het voorontwerp, de start van de bestemmingsplanprocedures en de daadwerkelijke uitvoering van een aantal werkzaamheden. Zo wordt naar verwachting in maart gestart met de sloop van de Dagmarkt. Het vrijkomende terrein wordt direct daarna ingericht als tijdelijk parkeerterrein voor circa 80 plaatsen.