European Commission

ip/02/288

Brussel, 20 februari 2002

Commissie geeft het groene licht voor de overname van Fels door Haniel; Duitsland onderzoekt de zaak nog

De Europese Commissie heeft het groene licht gegeven voor de voorgenomen overname van Fels-Werke GmbH door Haniel Baustoff-Industrie Zuschlagstoffe GmbH, twee Duitse bedrijven die in de bouwmaterialensector actief zijn. De Commissie heeft de invloed van de transactie op de Nederlandse markt voor bouwmaterialen grondig onderzocht en is tot de conclusie gekomen dat er geen mededingingsbezwaren zijn. Wat betreft de Duitse markt, wordt de overname nog steeds onderzocht door de Duitse mededingingsautoriteit.

Haniel is een in Duitsland gevestigd conglomeraat dat actief is in de bouwmaterialensector. De onderneming produceert bouwmaterialen zoals kalkzandsteen- en celbetonproducten. Zij bezit indirect ook een belang van 50% in CVK, de coöperatie van Nederlandse
kalkzandsteenproducenten.

Fels produceert bouwmaterialen zoals celbeton (bekend onder de merknaam Hebel), gipsproducten en droge cementproducten. Voorts houdt de onderneming zich bezig met de productie en verkoop van prefab-woningen in celbeton en met de planning en bouw van fabrieken voor de productie van celbeton.

Haniel neemt Fels over van de Duitse onderneming Preussag AG.

Na een eerste onderzoek besloot de Commissie, op verzoek van Duitsland, in oktober 2001 de beoordeling van de gevolgen van de transactie voor de relevante Duitse markten aan het Bundeskartellamt over te dragen. Tegelijkertijd is zij een grondige studie begonnen naar de Nederlandse markt voor bouwmaterialen.

In Nederland bezit Haniel in de bouwmaterialensector een indirect belang van 50 % in CVK, een coöperatie die bestaat uit alle productiebedrijven voor kalkzandsteenproducten in dit land. De overige 50% van CVK is indirect eigendom van Cementbouw, een Duitse bouwmaterialengroep.

Uit het onderzoek van de Commissie naar de Nederlandse markt blijkt dat Haniel, via CVK, reeds een machtspositie op de bouwmaterialenmarkt voor dragende muren bekleedt, met een marktaandeel van meer dan 50%.

De Commissie kwam echter tot de conclusie dat de overname van Fels niet zou leiden tot een verdere versterking van de machtspositie van CVK aangezien Haniels aandeel in de bouwmaterialenmarkt voor dragende muren slechts in zeer kleine mate zou toenemen. Hoewel Haniel zijn productassortiment zou uitbreiden en naast kalkzandsteenproducten, waarvoor CVK de enige producent is in Nederland, ook de door Fels verkochte celbeton- en gipsproducten zou kunnen aanbieden, zou het bedrijf hierdoor geen bijkomende macht verwerven om de prijzen ten nadele van zijn klanten te verhogen tot boven het door concurrentie bepaalde peil.

De beslissing van de Commissie doet geenszins afbreuk aan het resultaat van de beoordeling door de Duitse autoriteit.

De Commissie onderzoekt momenteel ook de voorgenomen overname van de Duitse bouwonderneming Ytong door Haniel op de Nederlandse markt. Het deel betreffende de Duitse markt heeft zij naar de Duitse mededingingsautoriteit doorverwezen. Voorts ontving de Commissie op 24 januari een kennisgeving ter goedkeuring betreffende het eigenaarschap van CVK door Haniel en Cementbouw. Zij moet vóór 25 februari beslissen of ze een voorlopige toestemming verleent of een grondig onderzoek begint.